Sergi Sabrià plega i ho fa disparant contra Oriol Junqueras. La seva roda de premsa no s'ha limitat a anunciar que deixa el càrrec de viceconseller del Govern en funcions i a negar qualsevol implicació en l'escàndol del cartell dels Maragall, sinó que ha carregat contra qui fins fa menys d'un mes era el president del seu partit. Ho ha fet deixant caure que menteix quan aquest assegura que desconeixia que els cartells venien de dins el partit i revelant que la seva relació està trencada, ja que no es parlen des de la nit del 23 de juliol, quan ERC va perdre centenars de milers de vots a les eleccions generals espanyoles. Anant més enllà, també l'ha acusat de "precipitar" la seva sortida amb "acusacions falses" i "enfangar fins a límits insospitats el debat intern" en el qual es troba ERC, que s'ha convertit en una crisi de grans dimensions dins el partit. 

Tot i que sempre s'ha posicionat al costat de les tesis de Marta Rovira, que demana una "transició tranquil·la", que a aquestes altures ja és impossible, a Sabrià no li ha calgut dir el nom de Junqueras per deixar clar que s'estava referint a ell: "Hi ha qui ha enfangat fins als límits insospitats un debat intern imprescindible alhora que sentia dir frases com que calia rentar els llençols a casa", fent referència a una de les frases de l'expresident d'ERC en una entrevista després que es fes públic el manifest amb 300 signatures -inicials- contra ell, entre les quals les de Sabrià. "La conclusió que en trec és que desgraciadament hi ha a qui no li importa ni el partit, ni la militància ni la ciutadania. Només l'ambició i el desig personal de controlar una organització per fer-se-la a mida", ha deixat anar. 

Una batalla interna a plena llum del dia 

L'escàndol dels cartells dels germans Maragall —Ernest Maragall ha estat present durant la roda de premsa de Sabrià, tot i estar ja retirat de la primera línia política i ha aplaudit les seves explicacions— és la gota que fa vessar el got de la crisi interna del partit. Així, Sabrià, que ha assegurat que marxa no perquè sigui culpable dels cartells, sinó perquè creu que és el que ha de fer, ha assegurat que desitja que el seu pas al costat de l'últim càrrec que conservava, el de viceconseller en funcions del Govern, serveixi "per fer més evidents que mai els interessos" dels que el "volien fora. "Ara ja tenen el que volien i només els puc demanar una cosa: que deixin de fer mal a l'organització i la seva reputació". 

Ernest Maragall, durant la roda de premsa de Sabrià / Foto: Carlos Baglietto

"ERC sempre serà un projecte col·lectiu i mai serà el d'una sola persona. Jo no tenia cap pressa per marxar abans d'hora i pensava que potser podria ajudar en aquests mesos que quedaven", ha continuat, però ha assegurat que no té "cap necessitat" d'aferrar-se al càrrec que ocupa des de principis d'any: "Ara ja puc dir ben tranquil que soc lliure". Pere Aragonès, que no era a la roda de premsa, ha reaccionat a l'adeu de qui ha estat la seva mà dreta en els últims anys, amb paraules d'agraïment: "Gràcies, Sergi. Per ser-hi sempre, pel teu compromís i dedicació, treballant sempre per la llibertat del país i el projecte republicà. Com has dit, el partit de Macià i Companys està per sobre dels noms propis i és el bé a preservar. I sé que sempre, avui també, això t'ha guiat", ha escrit a les xarxes. 

Sense càrrecs de partit 

La setmana posterior a les eleccions al Parlament del 12-M, on ERC va tornar a perdre centenars de milers de vots, Sabrià va anunciar, com el president Aragonès, que deixaria la política activa un cop es formés un nou Govern, en línia amb la tesi de Marta Rovira. En aquests darrers anys Sabrià ha centrat la seva tasca en el Govern i no tenia cap càrrec dins el partit, tot i que com Aragonès ha anunciat la seva marxa des de la seu del carrer Calàbria. Havia estat president del grup parlamentari, portaveu nacional, portaveu al Parlament i secretari de comunicació, però un cop va formar part de l'equip d'Aragonès, com a director de l'Oficina del President, va deixar tots els càrrecs de partit i també l'escó a la cambra catalana. Des del gener, quan va ser nomenat viceconseller, ha pogut formar part dels òrgans de direcció, en tant que membre del Consell Executiu, com la resta de consellers. A més, també va ser codirector de la campanya electoral per a les eleccions del 12 de maig.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!