El procés de renovació al qual s'enfronta Ciutadans, accelerat després desaparèixer del Parlament d'Andalusia, una autonomia que vicepresidència, serà profund. Així ho ha avançat Inés Arrimadas, que podria abandonar si així li ho demanen les bases la presidència del partit. Aquest no només estarà marcat però per la seva irrellevància política a cada cop més territoris de l'Estat, sinó que també s'hauran de plantejar com aturar una sagnia de militants que abandonen, un rere l'altre, el partit, desencantats amb el lideratge de la catalana.
Només durant el 2021, any en què van perdre la vicepresidència de la Comunitat de Madrid després que Isabel Díaz Ayuso avancés eleccions i es desfés del taronja Ignacio Aguado, en qui no confiava gens ni mica, però encara conservaven la d'Andalusia i Castella i Lleó, el partit va perdre un 30% dels afiliats, segons informa El Confidencial, molt per sota de les seves previsions anuals. Concretament, esperaven acabar l'any amb 18.000 inscrits, però només en tenien 12.300. A hores d'ara, aquesta xifra encara és molt més baixa.
Cs: De 34.000 a 12.000 afiliats
Segons l'informe sobre els comptes anuals corresponents al exercici passat, al qual ha tingut accés El Confidencial i que van aprovar els membres del Consell General del partit, on es recull que els d'Arrimadas va ingressar menys de 1,5 milions d'euros procedents dels 10 euros mensuals que paguen els afiliats. Aquesta xifra contrasta amb els 2,1 milions del 2020, quan Albert Rivera ja havia abandonat el partit després de la desfeta de les eleccions generals i ja començava el declivi del partit. Això són més de 600.000 euros menys en tan sols un any. El contrast encara era resulta més impactant si es compara amb el 2019, quan en van ingressar 3,1, amb 26.000 militants. Després de les eleccions del 28 d'abril, quan semblava que Rivera es podia convertir amb el vicepresident de Pedro Sánchez però va acabar amb una repetició electoral, la formació va arribar al seu pic d'inscrits, amb 34.000.
A Ciutadans es graten les butxaques
Tot plegat provoca que els taronges hagin hagut d'encetar la seva etapa de retallades i es graten les butxaques. Per retallar despeses, la seva primera acció va ser, el gener d'aquest any, començar a tancar progressivament la majoria de seus locals i provincials, en les que implantaran un sistema telemàtic per a les reunions amb els que ja s'han familiaritzat durant la pandèmia. De fet, nomes preveuen mantenir només les seus regionals, és a dir, la de les capitals de les autonomies. A les ciutats on governen tampoc les tancaran.