L'estiu no dona treva a la desbandada de Ciutadans. Aquest dilluns ha estat una de les figures claus de la formació durant la seva etapa d'èxit, Ignacio Aguado, qui ha anunciat la seva marxa. Després de les eleccions autonòmiques de 2019, en què els taronges van acabar en tercera posició, el madrileny va arribar a establir-se com a vicepresident, conseller d'Esports i Transparència, i portaveu del govern de la Comunitat de Madrid, a més de diputat a l'Assemblea autonòmica. Ara bé, el fracàs als comicis de l'any passat, en què Ciutadans va perdre tots els seus representants, també va significar la caiguda d'Aguado de la política madrilenya.
Després d'aquelles eleccions, Aguado feia públic que deixava qualsevol càrrec al partit i rebutjava organitzar la convenció nacional de Ciutadans. I avui, en un comunicat que ha compartit a Twitter, ja ha informat sobre la seva marxa. "Un any i mig després d'haver deixat tots els meus càrrecs al partit, em dono de baixa com a afiliat amb una enorme pena, però també amb el cap ben alt i l'agraïment infinit a tots els companys i votants que van confiar en mi", ha dit. "El meu pas per Ciutadans acaba avui, però el meu amor per Espanya i el meu empeny per deixar al meu fill un país de ciutadans lliures i iguals seguiran vius per sempre".
Dures crítiques contra Arrimadas
Ara bé, la part més interessant d'aquesta carta arriba abans. I és que el madrileny explica què l'ha portat a deixar la formació taronja que, a més, es troba en plena refundació per intentar evitar una mort anunciada. En el text, Aguado recorda que, fa ja dos mesos, va sol·licitar públicament "la dimissió de tota l'executiva nacional de Ciutadans i la convocatòria d'un congrés extraordinari". La raó, és clar, són els pèssims resultats a Andalusia, on els liberals també van quedar-se sense representació, i que per Aguado significaven la gota que vessava el got després de Madrid, Catalunya i Castella i Lleó.
El líder taronja a la regió meridional, Juan Marín, anunciava la mateixa nit electoral que deixava tots els seus càrrecs. Per contra, la líder nacional, Inés Arrimadas, no seguia els mateixos passos i, en canvi, informava que ella mateixa conduiria la refundació de Ciutadans, amb un nou nom i color. Al comunicat, Aguado carrega contra la decisió. Segons ell, hi havia motius "més que suficients" per a la dimissió de l'executiva i un nou congrés. "Tot i això, cap de les dues coses no s'ha produït. Més al contrari, la direcció del partit ha decidit emprendre una fugida cap endavant, que no comparteixo, disfressada d'una refundació en la qual no crec".
Insisteix en aquest punt, advertint que els problemes de Ciutadans no són ni les seves idees ni els seus principis, "sinó l'absència total d'estratègia, el desgast de la marca i la falta d'un lideratge capaç de tornar a il·lusionar els votants", per la qual cosa rebutja la proposta de renovar el partit. Però, fins i tot suposant que aquesta fos necessària, Aguado assegura que hauria de ser impulsada per una nova executiva, i no la d'Arrimadas, "que fa tres anys que encadena un fracàs electoral darrere l'altre". Finalment, però, el madrileny lamenta que la seva petició no ha estat escoltada. "I ho sento de debò", reconeix.
La direcció, despreocupada
El portaveu del partit, Edmundo Bal, ja s'ha pronunciat sobre l'anunci. I ho ha fet per admetre que la marxa d'Aguado "és rellevant", però ha insistit que des de feia un any no estava relacionat amb la política. "Com a afiliat, ha tingut totes les oportunitats de transmetre les seves opinions a la direcció del partit. Ho ha fet, s'han llegit i s'han considerat". Ara bé, ha tret ferro a l'assumpte, avisant que els seus reclams no han estat compartits ni per ell mateix ni per la resta de líders, i que si estripa el carnet "perd l'oportunitat" de continuar expressant les seves discrepàncies.