L'economista Xavier Sala-i-Martin ha ensorrat els arguments de la Junta Electoral Central (JEC) i n'ha qüestionat l'existència. "A una democràcia realment "plena" la Junta Electoral Central hauria de desaparèixer un cop acabades les eleccions. Però, és clar, això seria renunciar a una eina per eliminar enemics polítics que molesten. Democràcia plena, si: plena de gamarussos!!!", ha deixat anar. L'economista ha fet la seva reflexió després que la JEC ha donat un ultimàtum a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. En concret, ha donat un termini de 5 dies a Borràs per complir la sentència, i ha advertit que incorrerà en "conseqüències jurídiques" si no ho fa. Juvillà va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al desembre a sis mesos d'inhabilitació i a una multa de 1.080 euros per negar-se a retirar els llaços grocs a l'Ajuntament de Lleida el 2019, durant la campanya d'unes eleccions generals.

Tant Cs com Vox i el PP van reclamar que, en conseqüència, se li retirés l'acta de diputat del Parlament i van elevar un escrit a la JEC, que els va donar la raó. La JEC va recordar que, d'acord amb la llei, la jurisprudència i el precedent que va significar el cas del president Quim Torra, el delicte de desobediència pel qual ha estat condemnat Juvillà cau dins del capítol de delictes contra l'administració i la seva condemna es converteix en causa d'inelegibilitat sobrevinguda encara que la sentència del TSJC no sigui ferma perquè hi pot haver recurs davant el Suprem. En una resolució aprovada aquest dijous i recollida per Europa Press, la JEC insisteix que la condemna que pesa sobre Juvillà implica la retirada de l'escó, sense que hi hagi lloc a la suspensió, i dona el termini de cinc dies al Parlament per complir-lo.

Borràs ha manifestat en diverses ocasions el seu compromís de preservar l'escó de Juvillà fins que hi hagi una sentència ferma, per la qual cosa ha assegurat que al cupaire se li respectaran els drets polítics per molt que la JEC indiqui el contrari. "No tinc la potestat ni la voluntat de retirar l'escó a Juvillà ni a cap dels diputats, i actuaré d'acord amb la preservació dels drets i llibertats", ha argumentat en les últimes setmanes la presidenta, que ha recordat que el Parlament "és la seu de la sobirania del poble de Catalunya" i que, en canvi, la JEC "és una entitat administrativa". Mentrestant el ple del Parlament ha aprovat aquesta setmana la presentació d'un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem acompanyat de mesures cautelars en contra l'ordre de la JEC de retirar l'escó del diputat. Després del requeriment de la JEC, la CUP s'ha reafirmat en l’acord aprovat al ple, el passat 17 de desembre, a favor de l'acta de Juvillà i reiteren la voluntat de mantenir la sobirania del Parlament davant la intromissió "d’un òrgan administratiu sense competències per resoldre sobre tal qüestió".