Les reaccions a l'esclat del cas d'espionatge als líders i activistes independentistes, anomenat CatalanGate, no paren d'arribar a les xarxes socials. El prestigiós economista català Xavier Sala-i-Martin ha compartit aquest dilluns amb els seus seguidors de Twitter la seva primera impressió de l'escàndol. En la piulada, juntament amb l'enllaç a la investigació del New Yorker que ho ha filtrat tot, Sala-i-Martin ha afegit aquest missatge: "El @NewYorker explica com el govern d'Espanya va espiar polítics catalans amb [el software israelià] PEGASUS. El mateix que van fer Ruanda o Aràbia Saudí per a eliminar opositors. Espiant als polítics que no agraden, Espanya es consolida com una democràcia plena". D'aquesta manera, el catedràtic d'economia ironitza amb el cas, fent-se ressò de les paraules sovint emprades per membres del govern espanyol, com ara el president Pedro Sánchez, per descriure l'Estat. Aquest no és el primer incident que porta Sala-i-Martin a ironitzar amb la frase "democràcia plena", sobretot a les xarxes socials.
Democràcia plena
Espiar els dissidents polítics no és compatible amb tenir una "democràcia plena". Aquesta és l'opinió de l'economista català en reacció al CatalanGate. Les sospites continuades que l’Estat espanyol va utilitzar el programa israelià d’espionatge Pegasus —que permet accedir a telèfons mòbils privats sense gairebé deixar rastre— contra els líders independentistes catalans han quedat prou confirmades pel setmanari nord-americà The New Yorker, que aquest dilluns publica una demolidora investigació on detalla com almenys seixanta polítics catalans, entre els quals tres presidents de la Generalitat, han estat víctimes d’aquest espionatge. Totes les sospites apunten al fet que al darrere hi ha els serveis d’intel·ligència espanyols.
Molts noms
Després que el New Yorker hagi confirmat les sospites continuades que l'estat espanyol va emprar el programa israelià d'espionatge Pegasus contra l'independentisme, el portal d'investigació Citizen Lab ha publicat una llista de 65 persones espiades tant amb el programari israelià com amb Candiru (un software també sovint fet servir per a l'espionatge polític). Entre elles, n'hi ha quatre que han mantingut l'anonimat. Per la seva banda, el nom del president Carles Puigdemont encara no surt, ja que fa servir Android (on és més difícil confirmar l'espionatge). Entre tots els 65 noms de l'anomenat CatalanGate destaquen altres tres presidents de la Generalitat (Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas), així com tot un seguit de polítics, diputats, activistes, periodistes, informàtics, empresaris...