El ple de l’Ajuntament de Salou va aprovar ahir una moció conjunta de Sumem per Salou-Junts, PSC, Ciutadans i PP per la qual vetarà les manifestacions de caire polític en zones turístiques i modificar-ne l’itinerari sota la premissa de garantir “el respecte, la convivència ciutadana a l’espai públic i la pau social”.
La mesura arriba arran de la celebració de la segona edició de la ‘Passejada per la República’ organitzada per entitats independentistes al passeig de Jaume I el 18 d’agost, quan un grup d'espanyolistes va intentar boicotejar la marxa. ERC ha estat l’únic grup municipal que hi ha votat en contra perquè ho veu “un greu atac a les llibertats i drets civils”.
La moció insta els grups polítics del Congrés dels Diputats perquè iniciïn els tràmits corresponents per tal de modificar la Llei Orgànica 9/1983 referent al dret de reunió i manifestació en espais públics. Els impulsors pretenen que “amb els corresponents informes tècnics municipals de caràcter preceptiu i vinculant, els ajuntaments, en última instància, puguin modificar l’itinerari i lloc on poder exercir el dret a manifestació”.
Els grups polítics que impulsen la moció afirmen que volen garantir el dret de manifestació i que, alhora, quedin salvaguardades les activitats pròpies del municipi, evitant, d'aquesta forma, possibles incidències, "tot garantint el respecte, la convivència ciutadana en l’espai públic i la pau social".
El 23 d’agost de 2018 la Junta de Portaveus ja va acordar no autoritzar cap acte polític o reivindicatiu en diversos indrets de Salou, “amb l’objectiu de protegir els seus interessos generals, facilitant, però, itineraris alternatius per donar compliment al dret de manifestació”. A més, tots els partits polítics de Salou van optar per no fer un ús polític dels espais turístics des de ja fa més de dues campanyes electorals municipals.
La moció justifica que en un municipi que acull visitants d’una gran diversitat de condicions i sensibilitats, i que cerquen una destinació tranquil·la, l’existència d’accions reivindicatives o de protesta al carrer “de col·lectius concrets que volen donar el màxim ressò a la seva causa” podria generar “malestar, preocupació i inquietud al visitant”. El text insisteix que, a més, també podria perjudicar indirectament l’activitat econòmica de la zona afectada i, en darrer terme, la imatge de la destinació.
ERC alerta de la “involució democràtica” del consistori
Per la seva banda, el grup municipal d’ERC ha alertat que la moció és “un senyal alarmant de la involució democràtica que està patint l’Ajuntament com a institució” perquè “proposa limitar el dret de reunió i manifestació i atorga la potestat necessària a la figura de l’alcalde/essa perquè decideixi, en última instància, si la manifestació és autoritzada o no ho és”.
En un comunicat, els republicans han recordat que la moció és una resposta a la ‘Passejada per la República’ que es va fer de forma “totalment cívica i pacífica” el 18 d’agost, ja que l’equip de govern “vol evitar per totes les vies possibles que manifestacions d’aquest tipus tornin a produir en la localitat”. Aleshores, mig miler d'independentistes i uns 150 unionistes es van manifestar, enmig d'un fort desplegament policial, sense incidents.
A més, des d’ERC han insistit que la voluntat de la moció és que siguin els alcaldes les persones amb les màximes competències per decidir què es pot expressar en espai públic, “igual com succeïa en èpoques del règim franquista”. Alhora, els republicans lamenten que el partit de l’alcalde, Pere Granados, que es va presentar a les municipals sota el paraigua de Junts per Catalunya, “comparteixi aquest punt de vista d’absoluta repressió i vulneració dels drets fonamental amb els partits del 155”.