Enfrontament obert entre el ministeri de l'Interior espanyol i la conselleria d'Interior per l'ajornament, sense data, de la reunió de la Junta de Seguretat Local de Catalunya després de l'avançament electoral signat pel president Pere Aragonès la setmana passada. Des de Madrid ha evitat, d'aquesta manera, materialitzar els acords que s'havien treballat durant mesos, amb reunions de preparació que havia liderat el mateix conseller Joan Ignasi Elena i el director general de la policia catalana, Pere Ferrer.

El conseller de Vilanova i la Geltrú s'ha mostrat molt crític amb el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per haver cancel·lat "unilateralment" la Junta de Seguretat de Catalunya prevista per a la setmana vinent. Només s’han celebrat dues trobades d'aquestes característiques els darrers anys i ha remarcat que la reunió prevista pel pròxim dilluns era la culminació d’un procés de treball i negociació de mesos. “S’hi havien de concretar moltes coses rellevants per a la seguretat del país i tinc la completa convicció que tot respon a una decisió partidista motivada pel PSC”, ha considerat el conseller.

Acords per als ports, aeroports i medi ambient

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, estava previst que en aquesta reunió s'aconseguissin acords històrics relacionats amb el desplegament dels Mossos d'Esquadra, que ara queden al calaix i fins que passin les eleccions i es pugui formar un nou govern. La suspensió de la reunió ha evitat facultar els Mossos d'Esquadra com a policia administrativa i judicial, també amb la investigació de delictes penals, en relació amb el medi ambient, una competència que fins ara és de la Guàrdia Civil amb el Seprona. Els acords entre ministeri i conselleria també dotaven els Mossos perquè poguessin exercir les competències a les aigües interiors marítimes, que ara, per un acord polític, tenia la Guàrdia Civil. A més, també s'havia acordat que els Mossos d'Esquadra fossin la policia competent en la totalitat d'aeroports i ports ubicats a Catalunya.

L'acord, vinculat també al suport d'ERC i Junts al govern de Sánchez, no expulsava la Guàrdia Civil totalment de Catalunya, però sí que els deixava sense unes de les competències que més havien defensat els darrers temps; la costa, el medi ambient i també els ports i aeroports.

Elena hi veu la mà del PSC

Per Elena, aquesta no és una decisió “volguda pel ministeri” perquè “fins fa cinc dies es mantenien les negociacions” i creu que ha estat una demanada del PSC, a Catalunya, per evitar acords abans de les eleccions. Des d'Interior s'ha demanat al ministre que “prescindeixi de l’interès electoral d’un partit polític a Catalunya i posi per sobre els interessos col·lectius”. Així, l’ha convidat a mantenir en agenda aquesta reunió “imprescindible i necessària”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!