Salvador Illa és ja el 133 president de la Generalitat. El nou president ha pres possessió del seu càrrec davant del Govern sortint, una vicepresidenta del govern espanyol i quatre ministres, a més de dos presidents autònòmics. En la seva breu intervenció, Illa ha citat un a un tots els presidents que l'han precedit des de Josep Tarradellas, Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès, i ha expressat l'agraïment i reconeixement a tots ells "per haver servit Catalunya des de les seves conviccions i els seus ideals".

"No tinc cap dubte que tots ells ho han fet amb els més bons propòsits, la màxima dedicació i les més nobles intencions per fer de Catalunya un país millor. Exactament com ho faig jo avui", ha assegurat.

Cinc ministres i dos presidents autonòmics

Illa ha arribat a les 12 del migdia a la plaça Sant Jaume, on hi havia uns centenars de persones, alguns aplaudint, altres denunciant el suport d'ERC al PSC i alguns, senzillament curiosos, Ha entrat al Palau de la Generalitat on ha estat rebut per la guàrdia d'honor al pati de carruatges i s'ha dirigit per la Galeria Gòtica per l'escala noble on l'esperava el president en funcions, Pere Aragonès, que l'ha acompanyat al saló dels diputats. 

Tot seguit, s'han dirigit al Saló Sant Jordi, acompanyats del president del Parlament, Josep Rull, on esperava el Govern en funcions. Entre els assistents la vicepresidenta María Jesús Montero, i els ministres Félix Bolaños, Jordi Hereu, Ernest Urtasun i Diana Morant. També la plana major del PSC i representants de Junts, Comuns, PP i PDeCAT, i de la societat civil catalana. Illa ha promès el càrrec "amb fidelitat al Rei, la Constitució, l'Estatut i les institucions de Catalunya".

Unir i servir

El ja president ha confessat que assumeix emocionat i honorat aquesta tasca i amb la voluntat de qui vol ser a partir d'avui el primer servidor públic de Catalunya. Ha insistit que el seu principal objectiu és governar tan bé com sàpiga per a tothom, per a tots els catalans. "Que tothom s'hi senti representat és el meu principal neguit", ha reblat, per agrair tot seguit a Pere Aragonès per la forma com s'ha fet el traspàs.

Els eixos principals de la seva presidència, segons ha afegit, seran "unir i servir": unir respectant la diversitat i pluralitat del poble de Catalunya, sobretot, en moments en què "aquí i arreu, els plantejaments divisius, demagògics i egoistes avancen, posen en risc sovint no només la unitat civil del poble sinó la convivència"; i servir desplegant polítiques públiques que cohesionin socialment i territorialment Catalunya i ajudin a garantir prosperitat.

Terra d'acollida

Ha assegurat, evocant la definició que Ernest Lluch feia dels valors socialdemòcrates, que la seva voluntat és garantir la màxima llibertat, prosperitat i igualtat per als catalans. "Catalunya és terra d'acollida, ho ha estat sempre i ho seguirà sent, i és solidària. La nostra voluntat de ser és també una voluntat de conviure. I la defensa de la nostra llengua, la nostra cultura i nostra terra no és mai contra ningú ni per perjudicar ningú", ha manifestat. En aquest punt ha volgut agrair la presència de ministres i dels presidents de les Comunitats d'Astúries i Navarra.

Ha explicat la voluntat de no perdre la proximitat i el contacte a les persones, com definia Montaigne la política. Després d'agrair la presència d'amics, família, autoritats i representants d'altres grups polítics, ha acabat la seva intervencions citant l'oració fúnebre de Pèricles recollida per Tucídides, per assegurar que en prendre les regnes del Govern hi posarà el millor d'ell mateix i sempre estarà al servei dels ciutadans de Catalunya.