A cavall entre l’actualitat que envolta la política catalana i la política espanyola, passant per Europa, així transcorren la majoria dels actes de campanya electoral de les eleccions europees, com el que ha tingut lloc aquest diumenge al Museu de l’Aigua de Lleida. El míting del PSC ha tingut a Salvador Illa com a portaveu de la causa catalana, amb indirectes molt dirigides a Junts i als seus líders per la presidència de la Generalitat, Carles Puigdemont, i pel candidat de les eleccions europees, Toni Comín. El primer secretari del PSC ha reclamat “paciència” i “humilitat" en les negociacions per configurar un executiu català. “He vist algú fent-se el milhomes”, ha dit Illa, l'endemà que Comín advertís que l’acord de Junts amb el PSOE obliga el PSC a facilitar la investidura de Puigdemont, i de què el mateix candidat a la presidència de la Generalitat reivindiqués que l’amnistia ha estat conseqüència de la decisió tàctica d’anar a l’exili en comptes d’haver-se quedat per acabat a la presó, el que no hauria aconseguit aquest objectiu.
“Catalunya no pot esperar massa més”
Salvador Illa, com va fer dissabte, ha tornat a exigir “respecte” pels resultats electorals del 12-M i ha insistit que cal tenir “paciència” pel que fa a les negociacions per aconseguir la investidura, però al mateix temps ha advertit que “Catalunya no pot esperar massa més”. Illa ha assenyalat que "no es faci perdre el temps a la gent" i que Catalunya "porta massa temps perdut". El líder socialista ha dit que, després dels comicis catalans, ha repetit tres coses que convenen al país: "Discreció, claredat i coherència". Ara cal afegir paciència, generositat, respecte i humilitat, ha precisat. En aquest sentit, ha instat "alguns" a "tocar de peus a terra".
Última setmana de campanya
Quan arribem a la darrera setmana de la campanya electoral, Salvador Illa ha assenyalat que “comença una setmana important” més enllà de Catalunya, perquè “decideix el futur d’Europa”. I emulant el vídeo de campanya socialista, ha demanat que es vagi “a votar amb l’esquerra”, perquè “es decideix el futur d’Europa”.
El candidat del PSC als comicis europeus, Javi López, ha criticat en la seva intervenció que la dreta actual "hagi dimitit de la seva funció històrica". López ha recordat "qui l'ha vist i qui la veu a la dreta tradicional europea, des de Chirac i Kohl a Weber i Feijóo". Per això, el socialista ha posat l'accent en "agrupar" el vot amb "la papereta del PSC" i serveixi per "aturar l'extrema dreta".
Teresa Ribera, carrega contra Feijóo
Pel que fa a Teresa Ribera, la candidata del PSOE a les eleccions europees, vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, ha parlat en clau de política espanyola per fer el salt a Europa, i ha afirmat que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, "presumeix" de no voler els fons europeus per invertir en els espanyols i que fa bromes, textualment, de molt mal gust pel que fa a la justícia social.
Així mateix, ha criticat el silenci d'algunes formacions, en al·lusió implícita als populars, davant l'extrema dreta i el seu discurs, segons ella, antieuropeu: "Hi ha qui està una mica perdut i en realitat no sap ni què defensa ni què vol ". En el marc d'aquestes eleccions europees, ha assenyalat que "hi ha qui s'apunta a la llei del més fort" i amb el seu silenci s'acaba convertint en còmplice de qui mina la credibilitat dels principis aplicables a Europa i en una crossa d'acompanyament d'una extrema dreta que està desitjant trencar Europa des de dins, ha assegurat. En aquest sentit, ha deixat clar que no hi ha una ultradreta bona i una dolenta com alguns "volen fer creure".