"La investidura està més que encarrilada, hi ha acords polítics rellevants i amb molts partits, 8 grups, de fet, tots menys PP, Vox i UPN. Dona una dimensió i complexitat de l'acord". Així ha explicat els acords d'investidura el primer secretari del PSC, Salvador Illa. En una entrevista a RAC1 ha subratllat que "dono la investidura per feta, respectant els processos de consulta d'aquests dies, però està encarrilat". Preguntat per les protestes i queixes, ha destacat que són legítimes, tot i que cal anar amb compte amb el que es diu i com es diu. "No oblidem que tot això surt d'unes eleccions que es van produir el 23 de juliol, 350 diputats representen ciutadans i estan asseguts perquè els van votar ciutadans i arriben a acords legítimament". D'aquesta manera, ha defensat el dret a manifestar-se i a protestar, però ha ressaltat el fet que cal vigilar què es diu i com es diu. No s'ha volgut pronunciar amb persones concretes, malgrat que sí que ha constatat que alguns dirigents han anat més enllà. "Nosaltres intentem fer política i arribar a acords amplis que dibuixen el nostre model amb què volem fer, amb un govern progressista". D'aquesta manera, ha aprofitat per recordar que aquests acords arriben després d'un fracàs de la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que "no va aconseguir la confiança de la cambra". 

Les protestes i manifestacions dels últims dies no creu que puguin fer tremolar els pactes assolits. "Tinc plena confiança amb la democràcia espanyola que és més sòlida del que alguns es pensen". Ha aprofitat per dir que creu que les coses s'aniran calmant i asserenat i ha defensat el dret a manifestar-se amb el fet que les institucions puguin seguir el seu curs, referint-se a la trobada d'aquest dissabte entre el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, a Màlaga. 

"M'ha sorprès veure opinions abans de veure el text"

Sobre el pronunciament de col·lectius judicials, Illa ha dit que "no tinc cap dubte que faran el paper que els correspon que és publicar lleis que aprovi el Congrés dels Diputats". En aquest sentit, ha reivindicat i reclamat al poder legislatiu a fer les lleis sempre dins el marc de la Constitució. "Plantejarem la llei de l'amnistia de manera constitucional, ho haurà de certificar el Tribunal Constitucional, però cal respectar el poder legislatiu". I ha subratllat: "M'ha sorprès veure opinions abans de veure el text". "Tothom pot opinar i dir la seva, però opinar abans de conèixer els textos crec que és imprudent". En aquest sentit, ha dit que alguns pronunciaments, com el del CGPJ han estat "precipitats i inoportuns". 

Preguntat per quan es coneixerà el text, Illa ha constatat que serà la setmana que ve, encara que no s'ha pronunciat encara amb el dia exacte. Això sí, ha posat èmfasi en el caràcter “imminent” i ha constatat que serà aleshores que "tothom podrà valorar, discutir i passarà filtres". Sobre si el text podria incloure Borràs o Boye, el líder del PSC ha demanat esperar el text i recalcat que les polítiques d'aquests últims anys han dividit Catalunya i que els resultats no han estat positius. Ara bé, les realitzades els últims anys, "han ajudat. Ara plantegem un pas més coherent i volem garantir que s'avingui al marc de la Constitució i tenir una mirada llarga". Per tant, "planteja que totes les persones que han tingut implicació amb coses del procés puguin posar el contador a zero". 

En relació amb unes declaracions també a RAC1 d'aquest divendres, el secretari general de Junts, Jordi Turull, que hauria destacat que en una reunió aquest mes de novembre entre Junts i PSOE, es plantejaria el referèndum d'autodeterminació, Illa ha volgut repetir la paraula "respecte" i ha destacat que no és nou que plantegin això. Així, ha constatat que "ells pensen que hi ha un camí que és el millor per a Catalunya i jo en defenso un altre".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!