El primer secretari del PSC i candidat socialista a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, és el líder polític català més ben valorat entre la ciutadania, segons el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), publicat aquest dijous, que el situa amb un 5,2 de mitjana i és l'únic que aprova. En segona posició se situaria el president de la Generalitat en funcions i qui ha estat candidat a la reelecció d'Esquerra Republicana (ERC), Pere Aragonès, al qual la ciutadania l'ha atorgat un 4,8 i frega el suficient. Pel que fa al candidat de Junts, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, si bé és el més conegut —el 99% de la ciutadania enquestada sap qui és— suspèn amb una valoració de 3,9

Entre els partits amb menys suport parlamentari, les candidates de la CUP, Laia Estrada, i dels comuns, Jéssica Albiach, se situen en un 4,6 i també freguen el suficient. Amb pitjor valoració, la líder d'Aliança Catalana, l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, obté un 3,6 de mitjana per part de la ciutadania; mentre que el líder del PP català, Alejandro Fernández, se situa en el 3,1. El pitjor valorat de tots és el candidat de Vox, Ignacio Garriga, al qual la ciutadania atorga tan sols un 1,9.

En aquest sentit, els líders polítics amb un índex d'aprovació més gran són Salvador Illa, amb un 63%; Pere Aragonès, amb un 58%; i Jéssica Albiach, amb un 52%. Per contra, tenen un índex d'aprovació ciutadana per sota de l'aprovat Laia Estrada, amb un 47%; Carles Puigdemont, amb un 43%; Sílvia Orriols, amb un 37%; Alejandro Fernández, amb un 28%; i Ignacio Garriga, amb un 17%.

Puigdemont, el millor valorat pels seus i el més conegut

Quant al grau de valoració que té cada líder entre el seu electorat i entre els que no el voten, la disparitat més gran la sembla tenir Carles Puigdemont, que si bé és el millor valorat pels seus, amb un 7,7, els que no li voten li posen un 3,3 de mitjana. Pel que fa a Salvador Illa, els seus votants el valoren amb un 7,2 i els que no el voten el valoren amb un 4,7. El president Aragonès o Laia Estrada (CUP) susciten menys passions, tant negatives com positives: els seus votants els valoren amb un 6 i els que no els voten amb un 4,5. En el detall per electorat de cada partit, destacable també que els votants d'ERC aproven Illa amb un 5,2, la mateixa nota que posen a Puigdemont.

Pel que fa al grau de coneixement que té la ciutadania de cada líder polític dels grups parlamentaris, el líder més conegut és clarament Carles Puigdemont, a qui coneixen el 99% dels enquestats. En segona posició, Salvador Illa, a qui coneixen un 95% dels enquestats. Mentre que al president de la Generalitat en funcions i qui ha estat candidat d'ERC, Pere Aragonès, el coneixen el 89%. A la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, la coneixen el 55% dels enquestats, per sobre del 52% d'Albiach (comuns), el 50% de Garriga (Vox), el 44% d'Alejandro Fernández (PP) i el 37% de Laia Estrada (CUP), que és la més desconeguda de tots.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!