El president de la Generalitat, Salvador Illa, s’ha reunit aquest dijous a la tarda amb el president Quim Torra. La trobada, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, s’emmarca en la ronda de reunions que Illa celebra aquest setembre amb els seus predecessors al càrrec, i com ha fet abans amb altres expresidents, Illa ha sortit a rebre el president Torra a la Galeria Gòtica del Palau i tots dos s'han dirigit directament a la Sala de Diputats, on han celebrat la reunió. La trobada amb Torra és la quarta, després que Illa s'hagi reunit en les últimes dues setmanes amb els expresidents José Montilla, Jordi Pujol i Artur Mas. L'objectiu del president amb aquestes reunions és "dignificar" la Generalitat de Catalunya i traslladar un "missatge de continuïtat de la institució més enllà de qui l'hagi ocupat", segons va explicar la portaveu del Govern Sílvia Paneque, la setmana passada. En les primeres setmanes de mandat, Illa ha fet reunions amb una vintena d'autoritats i institucions amb l'objectiu de mostrar "normalitat institucional". 

🟡 Les claus de 'l'operació bon rotllo' de Salvador Illa: de Felip VI a Carles Puigdemont
 

La reunió amb Puigdemont continua en l'aire

Des que Illa va iniciar aquesta ronda de trobades amb els presidents, la principal incògnita ha estat si es reunirà amb el president a l'exili, Carles Puigdemont. Per força, aquesta trobada s'hauria de produir fora de l'estat espanyol, fet que obligaria Illa a traslladar-se a l'estranger. A més, Puigdemont, a banda de ser expresident, és diputat de Junts al Parlament, el grup majoritari a l'oposició. Paneque va explicar aquest dimecres en roda de premsa que "la prioritat" d'Illa és reunir-se amb expresidents "que no tenen activitat política en l'actualitat, que no estiguin a la primera línia política". Unes declaracions que a priori descarten la possibilitat d'una trobada Illa-Puigdemont, però amb tot, Paneque va deixar oberta la porta a una possible trobada amb Puigdemont, ja que va afirmar que, més enllà de la "prioritat" actual del president "no s'obre ni es tanca cap possibilitat". 

Totes les reunions de Salvador Illa en nom de la "normalitat institucional"

Des que va arribar a Palau, Illa ha fet reunions amb una vintena d'autoritats i institucions amb l'objectiu d'escenificar la "normalitat" de les relacions institucionals de la Generalitat amb autoritats catalanes i espanyoles, després de 12 anys de governs independentistes. A escala espanyola, en un mes i escaig, han visitat el Palau de la Generalitat els ministres Yolanda Díaz i José Luis Escrivá; la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol; la presidenta de Navarra, María Chivite; la presidenta de l'Assemblea d'Extremadura, Blanca Martín Delgado. També va ser rebut en audiència pel rei Felip VI al Palau de la Zarzuela, gairebé una dècada després que un president català —Artur Mas— s'entrevistés amb el monarca. 

Pel que fa al món local, Illa ha mantingut trobades amb els presidents de les quatre Diputacions, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; i el de Girona, Lluc Salellas; i té pendent trobar-se amb el de Tarragona, Rubén Viñuales i el de Lleida, Fèlix Larrosa. En clau econòmica, les darreres setmanes Illa s'ha entrevistat amb representants de la Junta Directiva de Pimec i de Foment del Treball, així com dels sindicats CCOO i UGT. També s'ha reunit amb la cònsol general dels Estats Units a Barcelona, Lia Miller.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!