Salvador Illa, president del grup parlamentari del PSC, s’ha estrenat aquest migdia en un ple d’investidura i ho ha fet parlant en castellà. Ha estat la primera vegada que el líder dels socialistes catalans s’ha adreçat al plenari en castellà, com és habitual que facin els diputats Ciutadans i del Partit Popular.

En la seva intervenció al debat, la primera després del candidat a la presidència, Salvador Illa ha sorprès quan al poc d’iniciar la seva intervenció s’ha dirigit al plenari en llengua castellana, cosa que no havien fet mai els seus antecessors Miquel Iceta, Pere Navarro, Joaquim Nadal, José Montilla, Pasqual Maragall o Raimon Obiols.

Com Ciutadans i el PP

Així Salvador Illa s’apunta a les maneres de fer de Ciutadans i el Partit Popular, que utilitzen habitualment el castellà en les seves intervencions a la cambra. De fet van ser els diputats de Cs els que, en arribar al Parlament l'any 2006  van començar a intervenir en castellà als plens i les comissions de la Cambra, fet que va provocar que els representants del PP s’apuntessin i incorporessin l’ús d’aquesta llengua en la pràctica parlamentària.

A l’espera de saber si això serà pràctica habitual del president del grup parlamentari del PSC, les xarxes socials s’han omplert de comentaris criticant Salvador Illa per l’ús del castellà al debat d'investidura. Illa ja va fer el mateix durant la campanya electoral del 14-F i en els debats televisius.

Antecedents

L’ús del castellà entre els diputats socialistes en l’activitat parlamentària és pràcticament anecdòtic. Cal remuntar-se als anys vuitanta per trobar-ne algun cas, com ara del diputat Cipriano García o Manuela de Madre. Darrerament, però, hi ha hagut diputats del PSC que han emprat el castellà  en algun ple ordinari. És el cas de l’anterior portaveu, ara vicepresidenta segona de la cambra, Eva Granados, que l’abril del 2020, per exemple, va fer una intervenció que va ser durament criticada per la CUP, formació que va retreure els socialistes catalans que s'apuntessin a la moda imposada per Ciutadans i seguida pels diputats del PP.

 

Foto principal, Salvador Illa durant la seva intervenció al ple d'investidura / Sergi Alcàzar