El líder del PSC i guanyador de les eleccions del passat 12 de maig, Salvador Illa, fa front amb "optimisme" a les negociacions amb Esquerra Republicana i els Comuns per ser investit president de la Generalitat. En una atenció als mitjans posterior a la reunió amb Josep Rull —ha durat 35 minuts—, Illa ha manifestat que presentarà la seva candidatura a la investidura "com a guanyador", però que necessita "més temps": "Estic treballant per obtenir el suport de la majoria progressista que hi ha a la cambra, hem començat converses amb aquests grups i, a mesura que vagin avançant i tinguem —com espero que sigui el cas— forjada la majoria, li faré avinent perquè ell pugui prendre la decisió que a tal efecte correspon". Ara bé, el primer secretari socialista s'ha inculcat "no fer perdre el temps ni posar pressa a ningú" amb l'objectiu de "fer les coses ben fetes", fet que sembla indicar que no farà passos en fals. Per això, Salvador Illa contempla anar a la investidura amb els suports tancats: "Em presentaré quan tingui els suports, i estic treballant en aquesta direcció".

Al llarg de la seva intervenció, el socialista ha destacat que se centra a persuadir ERC i els Comuns i té la "convicció" que en podrà aconseguir el suport: "La nostra legislació marca un termini. Vull fer les coses ben fetes, ben enraonades i ben clares. Soc optimista". Ara bé, perquè aquesta majoria sigui factible, Illa ha apuntat que negociaran amb molta "discreció i ofici polític" i amb "arguments": "Per part nostra, no anirem narrant la jugada. Quan hi hagi acords, publicarem tota la informació". El cap de files del PSC assevera que té un "posicionament molt obert" en aquestes negociacions, per buscar "la màxima estabilitat possible" i poder posar "les institucions al servei del que demanen els ciutadans".

 

Illa descarta abstenir-se per facilitar la investidura de Puigdemont

Després de descartar-ho en quatre llengües en una entrevista, Salvador Illa també ha exposat "per honestedat" al president del Parlament, Josep Rull, que el PSC "no s'abstindrà per donar suport a cap altre candidat" ni tampoc "votarà a favor de cap altre candidat": "Convé no fer-se trampes al solitari". D'aquesta manera, el socialista ha volgut reforçar el missatge que, en cap cas, no s'abstindrà per facilitar una eventual investidura del president a l'exili, Carles Puigdemont, que és la fórmula que Junts contempla per poder materialitzar l'elecció del seu líder.

20240619 REUNIONS PARLAMENT Salvador Illa Josep Rull / Foto: Montse Giralt
Salvador Illa i Josep Rull, reunits al Parlament / Foto: Montse Giralt.

D'altra banda, durant la seva compareixença també s'ha abordat una carpeta clau perquè els republicans li puguin donar suport: el finançament singular. Aquest tema és nuclear en les negociacions que el PSC està mantenint amb els de Marta Rovira, i ara com ara discrepen en els plantejaments. Amb tot, Illa ha continuat palesant optimisme: "Hi ha una part que depèn d'aquí, que és la que decidirem aquí i ens hem de posar d'acord, i és un dels assumptes que estem enraonant. Crec que totes les formacions polítiques van parlar de finançament durant la campanya perquè tenim una preocupació, un problema real a Catalunya". Davant el fet que Esquerra demani un model semblant al concert basc i el PSC ho declini, el socialista veu marge per a l'entesa amb "arguments": "Buscarem discussions i converses a partir d'arguments, no eslògans. Ho farem amb actitud seriosa".

Finalment, el dirigent del PSC ha subratllat que les "decisions i acords" sobre la investidura per a la presidència de la Generalitat "es prendran a Catalunya". També ha indicat que no contempla l'escenari de la repetició electoral perquè considera que "els ciutadans han enraonat amb contundència i claredat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!