El presidenciable del PSC, Salvador Illa, no ha descartat els vots del Partit Popular català a una investidura, després de la victòria dels socialistes en les passades eleccions al Parlament del 12 de maig, en les quals va obtenir 42 diputats.  En una entrevista aquest dimarts a RAC1, Illa ha afegit que no és l'escenari més probable, si bé no hi ha tancat la porta. Sobre un suport del PPC, el candidat del PSC ha afirmat que “no seria el més adient” i que “no és la primera opció”. Preguntat aleshores per si descarta els vots d'Alejandro Fernández, Illa ha conclòs que “no”, però ha demanat “coherència”. “Em sento molt més còmode amb les formacions amb les quals compartim principis progressistes”, ha assegurat Illa, que també ha admès que li agradaria que els populars tornessin a formar part de consensos de país, com el lingüístic. 

“Inaudit” que Puigdemont demani el vot d'Illa

Illa també ha constatat que “la sociovergència no és impossible”, si bé creu que “no és el millor moment” perquè des de Junts ho descarten. El candidat del PSC també veu “inaudit” que el cap de llista de Junts, Carles Puigdemont, demani el suport de qui ha guanyat les eleccions. De fet, ha posat sobre la taula que “no hi ha precedents” que la primera força política investeixi al de la segona i ha recordat que “no li surten els números”. A més, ha insistit a evitar una repetició electoral perquè “Catalunya no se la mereix”.

Per aconseguir la presidència de la Generalitat, Illa ha assegurat que es reunirà amb tothom excepte amb els partits que fan discursos d'odi, fent referència a Vox i Aliança Catalana. “És temps d'ofici polític, igual que va passar després del 23 de juliol. Cal enraonar, escoltar-nos i avantposar els interessos del país i fer-ho amb discreció”, ha afirmat el líder socialista, que ha explicat que ja han començat a parlar amb altres formacions polítiques sense entrar en detall. 

La mesa del Parlament

El pròxim pas serà la constitució de la mesa del Parlament que té com a data límit el pròxim 10 de juny. En aquest aspecte Salvador Illa subratlla que la Mesa del Parlament ha de ser representativa de la cambra i no ha descartat permetre l'entrada dels populars o investir un president del Parlament d'Esquerra Republicana. “La mesa no ha de ser instrumentalitzada”, ha reivindicat Illa. 

Precisament, Illa ha reflexionat sobre la patacada electoral dels republicans, que han passat de 33 diputats a 20. “Han estat governant 15 dels últims 20 anys. En són molts. Ha aconseguit fites rellevants i la democràcia és alternança”, ha reflexionat Illa, atribuint els mals resultats dels republicans al desgast de governar. Tot i això, els dona un consell: “No és bo tenir excessiva eufòria quan les coses van bé, però tampoc s’ha de caure en el derrotisme quan van malament”. 

Tirarà endavant el traspàs de Rodalies i la condonació del deute

Illa també està pensant en la constitució del seu nou Govern, que vol que sigui “transversal i més enllà dels partits”: “Que hi incorpori gent molt excel·lent i un nivell alt de competència en cadascun dels àmbits. Vull polítics amb coneixement”, ha reivindicat Illa, que no descarta crear noves conselleries per reflectir les prioritats de la societat. De fet, ha insistit que tirarà endavant el traspàs de Rodalies i la condonació del deute perquè ho considera uns “bons acords”. També ha explicat que no ha parlat amb els exconsellers Santi Vila i Miquel Sàmper perquè entrin al seu govern, però ha elogiat la figura de Manuel Castells. Tots ells han donat suport a una presidència del líder socialista.

Illa presenta el Parlament als nous diputats

Aquest dimarts al matí, Salvador Illa ha reunit els 42 diputats de la seva formació al Parlament de Catalunya per presentar-los el seu nou càrrec. La reunió ha estat a porta tancada, però s'ha fet pública durant els deu primers minuts. Durant aquest temps, el líder socialista ha demanat als nous electes que siguin "els primers a contribuir en la dignitat institucional" de la cambra, per tal d'ajudar la institució a "representar la totalitat dels catalans", en una referència òbvia al fet que durant els últims anys el Parlament ha tingut majoria independentista, i després del 12-M ja no és així.

Reunió del PSC al Parlament salvador illa foto familia / Foto: Carlos Baglietto
Foto de família del nou grup del PSC al Parlament / Foto: Carlos Baglietto
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!