El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha trencat el silenci aquest dissabte al matí i s'ha compromès a complir els acords amb Esquerra Republicana i els Comuns per ser investit president de la Generalitat. "Catalunya té dret a un finançament singular per fer polítiques per millorar la seva educació, sanitat, les nostres infraestructures i seguir generant prosperitat", ha subratllat el primer secretari del PSC, després d'una reunió de l'executiva que ha validat els acords. En una compareixença, Illa, a més, ha enviat un dard al líder de Junts, Carles Puigdemont, sense esmentar-lo, assegurant que la política és un "exercici de realisme i no de fantasies". De fet, el líder socialista ha insistit que "no són acords contra ningú", sinó que són "acords a favor dels catalans". 

Trasllada a Rull que compta amb una majoria

Sobre els dubtes de compliment dels acords, Illa s'ha compromès a complir-lo íntegrament: "Pot haver-hi inconvenients, dificultats, però els acords que ha validat l'executiva del PSC, ERC i Comuns és la de dibuixar-me a mi com a nou president de la Generalitat", ha dit el primer secretari socialista. Així mateix, Illa ha explicat ja ha comunicat al president del Parlament, Josep Rull, que compta amb la majoria suficient, 68 diputats, per ser investit president de la Generalitat.

Fins ara els socialistes no s'havien pronunciat sobre l'anunci dels preacords d'Esquerra Republicana i els Comuns. Només la negociadora, Lluïsa Moret, havia reivindicat els acords amb els republicans i Comuns a través d'una piulada. En la compareixença després de l'executiva, Illa ha reivindicat els acords, que ha definit de "molt bons". "Configuren un projecte progressista, ambiciós i solvent i transparent amb l'objectiu de fer realitat un futur millor per als 8 milions de catalans", ha dit Illa, que, davant les queixes de barons socialistes ha assegurat que ni ERC ni els Comuns han demanat que renunciés al principi de solidaritat amb les altres comunitats autònomes. "Mai ningú ens ha demanat de prescindir el valor de la solidaritat, perquè totes tres són formacions d'esquerres", ha reivindicat Illa. 

Salvador Illa, després de l'acord amb ERC (4)
Salvador Illa, després de l'acord amb ERC 

Pendents del Jovent Republicà

La militància d'Esquerra Republicana va donar llum verda aquest divendres al preacord entre la seva executiva i el PSC per fer nou president de la Generalitat el líder socialista, Salvador Illa. Ho va fer per un estret marge de vot, amb un 53,5% dels vots a favor enfront d'un 44,8% en contra. El pacte que ha negociat la direcció d'Esquerre Republicana, dirigida per la seva secretària general, Marta Rovira, preveu un nou model de finançament que hauria de treure Catalunya del règim comú, una de les reivindicacions històriques del catalanisme. Pel que fa al procés independentista, proposa la creació d'una Convenció Nacional per la resolució del conflicte polític, que estaria presidida per Esquerra.

Malgrat que es dona per fet la investidura de Salvador Illa, que podria ser entre dimecres i dijous de la setmana que ve, totes les mirades estan fixades en el Jovent Republicà, que en els últims dies s'havia posicionat en contra de la investidura de Salvador Illa i dilluns a la tarda té convocat un Consell Nacional per posicionar-s'hi. El cas és que les JERC tenen una diputada, Mar Besses, que si vota en contra faria caure la investidura del líder socialista català. Els socialistes compten a hores d'ara amb el sí de 68 diputats, el límit de la majoria absoluta, mentre que els altres 67 diputats hi votaran en contra. Si Mar Besses vota en contra o s'absté, la investidura de Salvador Illa no tiraria endavant perquè no aconseguiria ni la majoria absoluta ni la majoria simple necessària per ser investit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!