El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illaha intervingut en el 9è Fòrum Regional de la Unió pel Mediterrani (UpM) amb una gran absència. Illa ha assegurat en una piulada del seu compte d'X que "la Generalitat restableix plenament les relacions amb la UpM", però durant el seu discurs a l'acte inaugural, ni rastre de la senyera.

Durant el seu parlament, darrere del president s'hi veu la bandera espanyola i la bandera de la Unió Europea, i entre les dues un gran buit, on hi hauria d'haver la bandera de Catalunya. Illa diu en la seva piulada que Catalunya vol "tornar a estar a l’altura del seu europeisme obert, les seves arrels i lideratge mediterranis", però en un acte d'aquesta envergadura, que se celebra a Catalunya, hi ha el gran descuit que falta el símbol de la institució que el president representa i de la terra que acull aquesta trobada de cooperació entre països europeus.

Crítiques a Illa per no posar la senyera

El president de la Generalitat ha rebut fortes crítiques a la seva publicació a xarxes socials sobre l'acte al fòrum de la UpM. Molts catalans han vist força de pressa que durant la intervenció del president hi faltava la senyera, i alguns, amb més tacte que d'altres, li han fet saber l'error a Illa. Entre els que han demanat explicacions al president, hi ha l'exconseller de Territori, Jordi Puigneró, que sobre Illa i el seu Govern diu que "ni es molesten a fer posar la senyera en un acte que es fa a Catalunya". Altres s'han limitat a preguntar al president on era la bandera, però també hi ha qui li recorda "que està incomplint un article de la Constitució espanyola".

Reunió amb Albares per parlar sobre l'oficialitat del català a la UE

Abans del sopar inaugural del fòrum de la UpM, Illa s'ha reunit amb José Manuel Albares per parlar, entre altres qüestions, de l'oficialitat del català a la UE. El ministre d'Exteriors i el president de la Generalitat s'han trobat en una reunió informal al MNAC, on se celebrava l'acte de l'UpM, amb la situació encara bloquejada, després que el govern espanyol hagi enviat diverses cartes a les institucions europees i en l'espera d'una reunió amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola.