Sense Carles Puigdemont a l'hemicicle, que després del seu discurs a l'Arc de Triomf de Barcelona en el seu retorn de l'exili ha desaparegut, però sense haver delegat el seu vot en aquest ple, Salvador Illa ha pronunciat el seu discurs d'investidura. El primer secretari del PSC va aconseguir la setmana passada el suport dels vint diputats d'ERC i els sis comuns per aconseguir els 68 vots necessaris per ser investit com a president de la Generalitat de Catalunya. Aquests dos pactes, que posen èmfasi en el nou finançament i la defensa del català acordats amb els republicans, i les mesures d'habitatge pactades amb els de Jéssica Albiach, han centrat bona part del seu discurs. Acabat el seu discurs, que ha durat uns 40 minuts, Rull ha anunciat un recés d'una hora. Des de Junts, partit que té la presidència de la cambra, han anat advertint que en cas que Puigdemont, diputat electe, fos detingut, demanarien suspendre el ple, però en el moment en què Illa ha acabat aquest discurs la detenció no s'havia produït. 

🟡 Puigdemont avui, DIRECTE | Última hora: possible detenció i investidura de Salvador Illa

 

 

Illa ha iniciat la intervenció recordant la figura del president Josep Tarradellas per tot seguit deixar clar que la seva voluntat és treballar per restablir íntegrament "la totalitat dels drets polítics" de tota la ciutadania de Catalunya i dels seus partits. Sense esmentar en cap moment el nom del president Puigdemont, Illa ha reclamat així al poder judicial, després de manifestar el seu respecte per aquestes institucions, l'aplicació de la llei d'amnistia, aprovada a finals de maig al Congrés. El Tribunal Suprem s'ha negat a amnistiar Puigdemont, i la resta de líders del procés, pel delicte de malversació, motiu pel qual encara no se'ls ha aplicat aquesta norma. Així, Illa ha reclamat que la llei s'apliqui de manera "àgil, ràpida i sense subterfugis", per aconseguir la "normalització plena" al país. 

Ple d'investidura Salvador Illa Pere Aragonès Montse Giralt

Salvador Illa i Pere Aragonès se saluden / Foto: Montse Giralt 

 

Agraïment a ERC i comuns amb compromís per desplegar els acords

Bona part del discurs de Salvador Illa ha anat destinat a explicar els seus acords amb ERC i comuns, que li permetrien arribar a la presidència de la Generalitat (el primer socialista des del 2010) i les polítiques que vol desplegar des del Govern, que ha descrit com a la "tercera gran transformació de Catalunya". La primera, ha assegurat, va ser el desplegament de les institucions de l'autogovern amb Jordi Pujol; la segona, de caràcter social, amb els governs dels tripartits i ara la tercera, els "fonaments" de la qual ha posat, segons Illa, Pere Aragonès durant la seva presidència. Durant el seu discurs, Illa ha elogiat la tasca de Govern del republicà, que ha seguit el ple des de primera fila, com a president en funcions: "Em trobo amb un país millor del que vostè es va trobar a l'inici del seu mandat", li ha agraït.  

Pel que fa als acords amb ERC —que la militància va validar amb poc més d'un 53% dels vots en una consulta amb una gran participació— i els comuns, Illa s'ha compromès a desplegar-los íntegrament, tot recordant que aquests són per la investidura i no per al conjunt de la legislatura. Si Illa finalment és investit president de la Generalitat, el seu Govern serà monocolor, tot i que cap dels dos partits ha descartat entrar-hi a posteriori.  En el cas de l'acord amb ERC, Illa ha destacat el nou finançament per Catalunya, que ha generat un daltabaix dins el PSOE amb barons de la resta de l'Estat oposant-s'hi. Per això, ha subratllat que aquest finançament "no posa en risc el principi de solidaritat, sinó que el reconeix".  En el cas dels comuns, ha posat el focus damunt les polítiques d'habitatge "tan ambicioses com factibles". "Són dos acords d’investidura que enriqueixen, milloren i contribueixen, de fet, en formen part substancial, la tercera gran transformació de Catalunya", ha resumit el candidat a la presidència de la Generalitat. 

Mà estesa a Junts, PP i la CUP

Illa ha recordat que, en aquesta legislatura, malgrat guanyar les eleccions amb 42 diputats, aquests no són suficients per tirar endavant els seus projectes legislatius en solitari. Així, ha reiterat que prioritza arribar a acords amb ERC i comuns, però remarcant que aquests no són els únics partits amb qui vol arribar a pactes. També ha allargat la mà a Junts, PP i la CUP, deixant fora de possibles acords Vox i Aliança Catalana: "Dialogaré amb tothom, també amb Junts, el PP i la CUP, malgrat les diferències. Crec que en algunes coses ens podrem entendre i serà bo per al país. Dialogaré amb tothom menys amb els que professen l'odi", ha insistit, en referència als partits ultres de la cambra. De nou, fent una picada d'ullet al Govern d'Aragonès, ha deixat clar que la seva voluntat és "construir i no destruir", tot i que no està d'acord amb bona part de les polítiques que s'han fet en els últims anys des de la presidència de la Generalitat: "Aprofitaré tot allò que pugui". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!