El Govern de Salvador Illa ha presentat aquest dimecres al matí els actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya de l'Onze de setembre, juntament amb el seu cartell i el seu lema. Enguany, com a principal novetat, destaca que el president Illa ha recuperat el Palau de la Generalitat per fer el discurs institucional del president el dia 10 de setembre a les 21 hores del matí. I és que en els últims tres anys el president Aragonès havia fet els seus discursos des del recinte modernista de Sant Pau de Barcelona, el 2021; el 2022, des de Castelló d'Empúries; i el 2023, des de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha explicat que la confecció dels actes d'enguany de la Diada han estat dissenyats per l'executiu del president Aragonès, que, assegura, va ser "sensible" al moment polític. De fet, la també consellera de Territori ha explicat que l'únic element que han canviat és aquest retorn del discurs del president al Palau de la Generalitat. "Els actes seran pensats perquè tothom s’hi senti vinculat. El fil conductor serà el sentiment catalanista, la diversitat i la unitat del nostre país. Volem que sigui la Diada Nacional de tots i totes", ha reivindicat Paneque, que ha subratllat el fet que Catalunya sigui un país que "demostra contínuament la resistència i l’esperit de superació". 

El significat del cartell i el lema: "Molts cors, un batec"

Paneque també ha presentat el cartell i el lema de la Diada d'enguany acompanyada de la directora artística de l'acte institucional de la Diada, Marta Bayarri. El cartell, elaborat per l'artista Sergi Delgado, és una sèrie de línies rectes o corbes que es creuen utilitzades per organitzar el contingut, el dissenyador ha creat formes variades per transmetre diferents idees, amb el groc i el vermell com a únics colors. El resultat, per exemple, és una espiga, un nus, un vincle o un cor, que «és l'element principal que pot englobar-ho tot», afirma l’artista. "La imatge institucional de la Diada 2024 vol transmetre els conceptes d’unitat, identitat i amor a partir de la pregunta: Què és sentir Catalunya?", ha explicat Delgado, fundador de Diatomic studio, amb seu a Barcelona. 

El lema escollit per a la Diada d'enguany és "molts cors, un sol batec". Sílvia Paneque ha destacat els valors de "la unitat, la diversitat i la transversalitat". "És un missatge contra el feixisme i l'extrema dreta", ha reivindicat la portaveu de l'executiu, que ha subratllat que el seu model de Catalunya és aquella en la qual "no falta ningú". De fet, la directora artística, Marta Bayarri, ha explicat que la seva intenció és representar "el sentiment de pertinença de Catalunya, que és propi de cada individu, però que ens genera una realitat compartida". 

Entrega de la Medalla d'Honor del Parlament al monestir de Montserrat, el 10 de setembre

Una de les novetats d'enguany, a més, és l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament, que tindrà lloc dimarts 10 setembre. La Mesa del Parlament va acordar, el 9 de juliol passat, concedir la màxima distinció del Parlament en la categoria d’or al Monestir de Montserrat coincidint amb l'inici dels actes de commemoració del seu mil·lenari i en reconeixement a "la seva contribució, i la de la comunitat benedictina, al llarg de la història de Catalunya". La Medalla també vol reconèixer la transcendència del monestir, que, més enllà de ser el "centre de devoció religiosa més popular dels catalans i les catalanes", representa el "sentiment de catalanitat, d'arrelament a Catalunya, de tot un poble, de tota una nació".

Cartell Diada Nacional Catalunya

La tradicional ofrena floral i l'acte a les quatre torres per reivindicar Catalunya "com a país d'acollida"

Més enllà d'això, com cada any, el president de la Generalitat encapçalarà l’ofrena floral del Govern al monument de Rafael Casanova de Barcelona a les 9 hores del matí.  També se segueix amb la tradició del fet que les emblemàtiques torres de Puig i Cadafalch a Montjuïc siguin testimoni de l’acte central de la Diada que tindrà lloc dimecres 11 de setembre a les 22 hores. Enguany, el fil conductor de l’acte institucional de la Diada és que Catalunya és un "país d’acollida". "Això ens permet ser qui som i ens enriqueix amb la seva diversitat, orgullós de la seva identitat i compromès amb la construcció d’una Catalunya inclusiva, solidària amb tothom, respectuosa i tolerant amb la llibertat de pensament i expressió", ha reivindicat la portaveu de l'executiu. Això anirà acompanyat d'un muntatge que inclou la lectura de poemes d’autors i autores que enguany celebren aniversaris; la interpretació de peces musicals, actuacions de diverses disciplines de les arts escèniques i d’elements de la cultura tradicional.

Amb motiu de la celebració de la Diada Nacional, edificis i espais emblemàtics d’arreu de Catalunya celebraran jornades de portes obertes a la ciutadania. I, com és tradicional, també es podrà gaudir de les visites obertes que es fan durant la Diada al Palau de la Generalitat i al Parlament de Catalunya. Així mateix, cada Delegació de la Generalitat oferirà actes arreu del món i el cartell guanyador i els de la resta de finalistes es poden visitar en una exposició des del 5 al 24 de setembre al vestíbul del Palau Robert.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!