El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha reafirmat el suport del Govern i el Parlament de Catalunya en "condemnar tots els atacs de violència i sol·licitar un alto el foc immediat a Gaza". El president ha participat aquest diumenge en la cloenda a Barcelona de la Conferència de la societat civil euromediterrània contra la polarització d'Orient Mitjà, acompanyant l’Alt Representant de la Política Exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell.

Salvador Illa, que ha expressat el seu total suport en la condemna de la violència a l'Orient Mitjà per part del ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, assegurant que "la mort de civils no poden continuar i les resolucions de l'ONU han de complir-se". Illa ha reivindicat el paper de Catalunya per "oferir vies de pau" i també la labor de benvinguda que fa el país "als nouvinguts" que fugen de conflictes. Durant la seva intervenció tampoc s'ha estalviat les crítiques als centres de deportació que la UE ha plantejat fora de les seves fronteres.

El president ha defensat que Catalunya ja va demostrar en el passat la seva capacitat d'oferir rutes cap a la pau i ha posat com a exemple el Procés de Barcelona de 1993, impulsar pel llavors alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, va crear amb Sarajevo un projecte de cooperació "sense parangó en el món, en la inclusió de la societat civil". Illa ha afegit que ara Catalunya ha activat ajuda humanitària i que "continuarà estant en l'avantguarda de la solidaritat", començant pels seus veïns mediterranis.

Crítica als centres de deportació fora de la UE

Durant la clausura de l'acte, Salvador Illa ha criticat també els centres de deportació que la Unió Europea ha plantejat fora de les seves fronteres i ha afirmat que les solucions passen per la cooperació i reduir les desigualtats en els països d’origen. En un context de polarització com l’actual, també ha recalcat que per davant de tot hi ha d’haver els “valors humanitaris” i els “drets humans”. Ha reivindicat també el paper de la migració en els territoris receptors: “A Catalunya, a Espanya i a Europa els migrants tenen un paper clau en la cohesió i progrés, ja que sovint treballen en feines com la construcció, l’agricultura, els hospitals i cuidant les famílies”. 

Reunió amb Albares per parlar sobre l'oficialitat del català a la UE

El ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, i el president de la Generalitat, Salvador Illa, s'han reunit aquest diumenge per parlar, entre d'altres, sobre l'oficialitat del català a la UE, aprofitant la visita del cap de la diplomàcia espanyola al Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània. Illa s'ha reunit amb Albares al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), on té lloc el sopar de benvinguda, i han abordat també com impulsar el fòrum de la UpM a Barcelona, on es reuniran els ministres d'Afers Exteriors de la UpM per tractar la situació a l'Orient Mitjà i el futur de la cooperació euromediterrània. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!