El Govern ha passat de puntetes pel setè l'aniversari del referèndum de l'1-O. Des de l'executiu s'argumenta que no hi tenen res a dir del que representa aquesta data ni de les manifestacions que hi pugui haver per commemorar-la. I la jornada del president, Salvador Illa, ha transcorregut com un dia més, amb la reunió del Consell Executiu i una trobada junt amb la consellera d'Economia, Alicia Romero, amb el ple de la Sindicatura de Comptes. Al migdia, el president també ha mantingut una reunió amb qui havia estat en altres temps un habitual del Palau de la Generalitat, l'exlíder d'Unió Democràtica Josep Antoni Duran i Lleida.

Unió va ser durant més de tres dècades el soci minoritari de la coalició Convergència i Unió (CiU), mentre Jordi Pujol presidia la Generalitat i quan va prendre el relleu Artur Mas. Precisament, l'aliança es va trencar arran de la decisió de Convergència d'apostar per la via independentista. El trencament va passar factura al partit democristià que, en solitari, no va aconseguir representació al Parlament ni al Congrés dels diputats, per la qual cosa va acabar dissolent-se el 2017.

De la formació democristiana van sorgir el partit que lidera Toni Castellà, Demòcrates, que forma part de la candidatura de Junts per Catalunya, i Units per Avançar, que es va coaligar al PSC. Actualment el líder d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, és conseller de Justícia i Qualitat Democràtica del Govern d'Illa.

Duran no havia tornat al Palau de la Generalitat des què hi va anar per acomiadar-se del president Artur Mas. Des d'aleshores han passat quatre presidents, Carles Puigdemont, Quim Torra, Pere Aragonès i, ara, Illa.

Durant la trobada, els dos polítics han abordat la situació a Catalunya i Espanya així com la reunió que ahir va mantenir Illa junt amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb la junta del Cercle d'Economia. Duran ha aprofitat la visita per convidar Illa a participar al Forum de diàleg Espanya-Itàlia, que presideix junts amb l'exprimer ministre italià Enrico Letta, que se celebrarà els propers dies a Barcelona.