El president de la Generalitat, Salvador Illa, s'ha reunit aquest dimecres amb el president Artur Mas, a qui ha descrit, a través d'X, com una "figura política que ha treballat i treballa per la continuïtat de la institució". La cita, celebrada al Palau de la Generalitat, s'emmarca en la ronda de trobades que el president està fent amb tots els presidents en actiu que l'han precedit. Tal com va fer el passat dimarts amb el president Jordi Pujol i va fer el passat 12 de setembre amb el president Montilla, Illa ha sortit a rebre el president Mas a la Galeria Gòtica del Palau i tots dos s'han dirigit directament a la Sala de Diputats, on han celebrat la reunió.

Un cop celebrada la reunió, el president Mas ha afirmat que les persones que han sigut presidents de la Generalitat coneixen "de primera mà la rellevància d'aquesta figura a Catalunya, i també el seu simbolisme especial". "És en aquest sentit, i en el de ser útil sempre i en tot moment al nostre país, que cal emmarcar la trobada d’avui amb el president Illa", ha remarcat Artur Mas a través del seu Instagram. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Artur Mas (@artur_mas)

El president té previst reunir-se amb els presidents Torra i Aragonès en els pròxims dies, mentre queda el dubte de si es reunirà amb el president Puigdemont. Precisament, segons va assegurar la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, la intenció de l'executiu és veure's amb tots els antecessors d'Illa, tot i que va evitar detallar si això també incloïa l'expresident Carles Puigdemont, que es troba a l'exili. Precisament, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha reclamat aquest dijous en una entrevista a Els Matins de TV3 que Salvador Illa es reuneixi amb el president a l'exili. "Si està fent ronda amb presidents de la Generalitat, el 130è es diu Carles Puigdemont. No pot ser allà perquè hi ha una llei d'amnistia que no amnistia", ha dit. 

Artur mas i salvador illa generalitat foto acn
El president Salvador Illa reunit amb el president Mas al Palau de la Generalitat / ACN

La trobada amb el rei Felip VI

La trobada d'Illa amb Artur Mas es produeix l'endemà que el president de la Generalitat es trobés amb el rei espanyol Felip VI al Palau de la Zarzuela. Precisament, va ser el president Mas l'últim de reunir-se amb el monarca espanyol l'any 2015, ja que ni Carles Puigdemont, ni Quim Torra ni Pere Aragonès van ser rebuts en audiència pel rei Felip VI. Tot plegat, s'emmarca en la intenció del líder del PSC de "retornar a la normalitat institucional" després d'anys de Procés. Les trobades amb els expresidents també van en aquesta línia. L'objectiu és el de mantenir "el respecte a totes les institucions", que és "un dels principis fonamentals" de l'executiu de Salvador Illa.

 

Manté la bandera espanyola i 'desapareix' el bust de Macià

Tot i això, un dels fets diferencials que ha portat Salvador Illa al Palau de la Generalitat respecte als altres presidents és que ha fixat una bandera espanyola, juntament amb l'europea i la senyera. De fet, la primera trobada en la qual va aparèixer la bandera espanyola va ser quan l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va reunir-se amb el president de la Generalitat. Mai cap president havia fixat una bandera espanyola —ni tan sols José Montilla— a la Sala dels Diputats —exceptuant en les trobades bilaterals amb el president espanyol—, on habitualment es fan les reunions del president. La bandera l'ha mantinguda en totes les trobades, ja sigui amb els expresidents de la Generalitat o amb els alcaldes de Barcelona o Girona. 

Un altre element personalitzat que Illa ha retocat a la Sala dels Diputats és el bust del president Francesc Macià. Fins fa pocs dies s'ubicava en una cantonada, però Presidència té previst reubicar-lo dins del Palau de la Generalitat. La figura del president que va restaurar la Generalitat després de segles d'història sí que hi era en la reunió amb el president Montilla, però ja no va aparèixer durant la trobada entre Illa i la presidenta de l'Assemblea d'Extremadura, Blanca Martín. El bust de Macià, que fins ara lluïa a la Sala dels Diputats, va ser un regal de la Fundació Vila Casas de l’any 2019, amb Quim Torra de president, creada per l’escultor Mariano Andrés Vilella.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!