El president de la Generalitat, Salvador Illa, té previst comparèixer dijous que ve al Parlament de Catalunya per explicar la configuració del seu nou executiu, segons han explicat a El Nacional.cat fonts de Presidència i de la cambra catalana i ha avançat l'ACN. Illa, un cop hagi reunit el seu nou Govern a Poblet aquest divendres i dissabte, explicarà l'estructura i prioritats del seu executiu, després de nomenar els consellers i els principals alts càrrecs. La Mesa i la Junta de Portaveus tenen previst reunir-se dimarts que ve i formalment decidiran convocar un ple per a dijous 5 de setembre que inclourà, entre altres qüestions, la compareixença del president de la Generalitat, Salvador Illa. En aquest ple també es crearan, com marca el reglament, les comissions legislatives de la cambra catalana.

Tal com estableix l'article 23 de la llei 13/2008 de la Presidència de la Generalitat, el cap de l'executiu català ha de comparèixer al Parlament “per donar compte de l'estructura i la composició que adopta el Govern en constituir-se i també de les modificacions posteriors”. Això és el que farà previsiblement dijous Illa després d'haver configurat en les últimes setmanes el seu executiu. Així doncs, tornarà dijous que ve al Parlament gairebé un mes després de ser investit president, el 8 d'agost, amb els vots d'ERC i comuns.

L'oposició de Junts

La compareixença del president Illa al Parlament també era una exigència de Junts per Catalunya que, en el seu paper d'oposició, assegurava que el nou executiu era fruit d'un acord entre forces “suposadament d'esquerres i n'ha sortit un govern de dretes i espanyolista”. “El partit considera que el nou executiu no representa tot el país, al contrari, és un govern de part, excloent i espanyolista, amb perfils conservadors molt allunyats de la centralitat política catalana”, deia la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, després de la presa de possessió dels nous consellers. 

De fet, Junts també carregava contra dos nous consellers: la consellera d'Educació, Esther Niubó, i el nou conseller de la Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch. La portaveu parlamentària de Junts recordava que la nova titular d’Educació és partidària d’aplicar el 25% de castellà a l’escola, mentre que considerava Duch un “clar perfil espanyolista”. Sales també es queixava que l’executiu de Salvador Illa “tindrà més conselleries que ambició política. Setze conselleries són excessives”. “Volem expressar també que, tot i això, no n’hi ha cap de polítiques digitals. És un Govern que mira més al passat que al futur”, avisava.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!