Encara queden més de dos mesos, però l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja s'està preparant per a la celebració de la Diada del 2022. I, com cada any, serà una jornada reivindicativa organitzada per l'Assemblea que pretén aglutinar l'independentisme i impulsar novament el moviment de cara al futur. Ara per ara, encara no es coneixen els detalls de la manifestació que omplirà els carrers de Barcelona. El que sí que s'ha revelat aquest mateix dijous, però, són precisament tres detalls fonamentals: la samarreta de la Diada 2022, el lema i el missatge oficials de l'Assemblea.
1️⃣ 1️⃣ Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre
🗺️ Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut de la Diada 2022
Pel que fa a la indumentària, la samarreta serà negra amb text blanc, uns colors que pretenen simbolitzar el que es coneix com la bandera negra catalana. Una estelada cobrirà diagonalment la part frontal, tallada, només, pel lema d'aquest any: "Tornem-hi per vèncer: independència". Un text que té per objectiu, doncs, enfortir l'independentisme i posar l'Estat de nou contra les cordes per poder culminar el procés. A l'esquena de la samarreta només hi apareixen les sigles 11-S, en referència a l'11 de setembre, i 1-O, que reivindica així el referèndum de l'1 d'octubre, si bé també recorda, inevitablement, el desè aniversari que celebra aquest any l'ANC. La imatge de la samarreta també es repeteix en les motxilles i els adhesius oficials de l'Assemblea.
I bàsic és el missatge polític, que carrega contra l'Estat, però també contra els partits independentistes. D'una banda, recorda que "la necessitat d'independència hi segueix sent d'una manera molt evident" per fer front als reptes com la repressió política i judicial, les sentències contra el català, l'espoli fiscal, la manca d'inversions i els abusos de les energètiques. I, en matèria de política catalana, recorda que, tot i el 52% de vots de les darreres eleccions al Parlament, "no s'està utilitzant aquesta majoria per fer la independència". "Sabem que no volem esperar els partits, ja no hi creiem", adverteix l'ANC, per la qual cosa reivindica que serà aquesta organització la que prendrà el protagonisme cap a aquest objectiu si no ho fan els partits.
"Sentim les pessigolles d'un canvi de cicle"
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha assegurat que aquesta jornada ha de ser "potent i reivindicativa". "Durant molts anys de lluita, l'Assemblea sempre ha estat ferma, mantenint la flama i la lluita de la independència", ha defensat. Amb tot, encara la Diada amb confiança que el moviment es troba "en un moment de remuntada". "Sentim les pessigolles d'un canvi de cicle", ha afirmat. I també ha carregat contra els partits independentistes al Parlament. "Portem moltes votacions, moltes eleccions amb majories, les darreres amb un 52%, però que no semblen servir per tenir un projecte clar d'independència ni posar-la sobre la taula", ha lamentat. "Farem que la independència torni a ser al centre del debat polític, i si no ho fan els partits, ho executarem nosaltres".
El vicepresident, Jordi Pesarrodona, ha defensat la necessitat de ser "obedients al mandat de l'1 d'octubre". "Aquesta Diada ha de ser per tornar a sortir al carrer, amb fermesa i sense violència. Ja n'hi ha prou i anem per totes". Des d'Òmnium Cultural, el secretari Jordi Arcarons ha reivindicat "la col·laboració i el suport a la feina constant" entre les dues principals organitzacions de l'independentisme. "Estem encantats de ser sempre al vostre costat". I el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni, ha afirmat que els pobles catalans seran al costat de les entitats per avançar en el procés.