Dies després que es visqués una jornada lamentable al Parlament de les Illes Balears, amb Gabriel Le Senne, president de la cambra per Vox expulsant diputades socialistes i estripant una imatge d'Aurora Picornell, símbol de la lluita antifranquista a Mallorca, ha arribat la resposta. Mercedes Garrido i Pilar Costa, les diputades del PSIB-PSOE que són membres de la mesa del Parlament i que van ser expulsades, han reptat Le Senne apareixent al ple amb una samarreta amb la cara de la mateixa Picornell i la resta de les Roges del Molinar (que van morir afusellades pel bàndol franquista durant la guerra civil) i amb un ventall amb la bandera espanyola republicana. Tota una declaració d'intencions. A l'inici del ple, els diputats d'esquerres també han alçat imatges de les Roges. 

La tímida censura de la presidenta Prohens

El desagradable espectacle de Le Senne aquesta setmana al Parlament balear va provocar una onada de reaccions a les xarxes socials i les esquerres de les Illes ja s'han organitzat per expulsar-lo de la seva posició com a president del Parlament. Ho és gràcies als vots del PP de Marga Prohens, que va acceptar que l'ultra ocupés aquest càrrec com un pacte previ a la seva investidura com a presidenta de l'arxipèlag. Prohens s'ha negat a demanar la seva dimissió i aquest dijous ha rebutjat per primer cop el seu comportament, assegurant que no es pot "faltar al respecte" a les víctimes. Garrido i Costa han abandonat el ple quan començava a parlar Prohens i han deixat al seu lloc les restes de la fotografia estripada. 

Mentrestant, la seva predecessora al càrrec i ara presidenta del Congrés, Francina Armengol, va ser una de les primeres a posar-se d'imatge de perfil la fotografia de Picornell estripada per Le Senne. El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, també va denunciar a través de les xarxes l'actitud de Le Senne i els diputats de Sumar van mostrar la mateixa fotografia al ple del Congrés mentre parlava des del faristol Vicenç Vidal, de Més per Mallorca, entre aplaudiments dels socialistes, Podemos i ERC, entre d'altres. 

Protestes, homenatges i signatures

El xou de Le Senne ha provocat la reacció de les víctimes del franquisme. En un acte convocat per Més per Palma davant del bust de Picornell a la capital mallorquina celebrat aquest dimecres es va fer una crida a la mobilització. Aquest dijous també s'ha convocat una protesta davant de l'edifici del Parlament per denunciar l'actitud del seu president i demanar-ne la dimissió. Amb tot, les crítiques no només anaven dirigides al de Vox sinó a la mateixa presidenta de les Balears: "Le Senne i Prohens són el mateix", ha estat un dels crits més habituals dels manifestants. Mentrestant, la recollida de signatures per la dimissió de Le Senne a través de la plataforma Change.org ja supera les 5.000 firmes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!