"Va ser un error", ha admès el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, sobre el desnonament de la família de Nou Barris el 29 d'octubre al vespre. "Demano disculpes, no s'hauria d'haver fet aquella actuació policial aquell dijous a la tarda", ha dit Sàmper en seu parlamentària, davant tots els grups, en la compareixença que ha fet a petició pròpia a la comissió d'Interior.

És la segona vegada ja, en el curt temps que és conseller, que Sàmper demana disculpes. El primer cop va ser per unes declaracions seves culpabilitzant els ciutadans que se saltaven les mesures Covid de l'increment del rebot. 

Perquè "les famílies vulnerables no perdin el seu habitatge durant aquesta pandèmia", Sàmper demana la complicitat de tots els grups i ha anunciat la creació d'una taula amb partits, entitats i agents relacionats amb aquests procediments, o que es vegin afectats o puguin aportar la seva visió. 

 

A la taula es presentaran dades que treballarà la Direcció General d'Administració de la Seguretat, les quals serviran per tenir una radiografia dels llançaments que es duen a terme a Catalunya, on ha d’intervenir la PG-ME o policies locals.

"Aquest estudi ha de permetre a la societat de tenir una radiografia i coneixement de quina és la realitat en el nostre país, i de conèixer com s’està gestionant els llançaments. La intervenció de la taula és clau perquè partits polítics i diferents agents puguin conèixer de primera mà aquesta realitat i puguin aportar també el coneixement des de punts de vista i sectors diferents", ha dit el conseller.

Alerta per l'èxode dels dijous

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha comparegut voluntàriament al Parlament per explicar les mesures i la gestió de la Covid-19 que s'està fent des del Departament d'Interior.

Sàmper ha alertat de l'èxode dels dijous a segones residències des que s'ha implementat el confinament perimetral: "El que sí que hem vist és un augment del trànsit els dijous comparat amb els primers tres dies de la setmana. És gent que ja marxa cap a la segona residència". 

La darrera setmana l’augment de mobilitat de dijous 5 de novembre va anar entre el 7% als peatges de la primera corona metropolitana, i el 15% a peatges de grans vies com l’AP-7. "Molt probablement són persones que marxen abans a segones residències i no tornen fins que s'aixeca la restricció nocturna de mobilitat els dilluns".

Sàmper, però, també ha destacat la baixa mobilitat durant el cap de setmana: "Veiem un descens molt important els caps de setmana, per tant, un compliment generalitzat del confinament perimetral de divendres a dilluns".

Divendres hi ha un descens del 40% aproximadament de la mobilitat respecte a un divendres equivalent del 2019. I el cap de setmana, dissabte i diumenge, el descens és del 80-85%, com ja vam veure el divendres, dissabte i dilluns de la setmana anterior.

Control dels Mossos d'Esquadra durant el confinament nocturn - Sergi Alcàzar

5.443 actes per incompliment de les restriccions

Del 25 d’octubre al 4 de novembre s’han fet 5.000 identificacions de persones i 1.854 identificacions de vehicles. En el marc del pla operatiu Oris s’han aixecat actes de salut pública i de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència.

Pel que fa a la salut pública s’han aixecat 1.526 actes per incomplir l’obligació de l’ús de la mascareta; 429 actes per trobada o reunió superant el nombre de persones; 2.669 actes per incompliment de les restriccions de mobilitat; 159 actes per consum compartit d’alcohol a la via o espai públic i 208 actes per incompliment d’altres mesures cautelars establertes per les autoritats sanitàries.

Pel que fa al consum de substàncies s’han aixecat en el mateix període 72 actes per consum compartit d’alcohol a la via o espai públic. El total d’actes aixecades per altres motius en el període indicat és de 380.

Des del 16 d'octubre s'han aixecat 22.297 actes a persones per incompliment de les mesures,12.576 de policies locals i 9.721 de Mossos d'Esquadra. I 395 actes a establiments, dels dos cossos.