El nou conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha justificat l'actuació dels agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra durant els desnonaments de les darreres setmanes al·legant que "obeeixen els mandats judicials".
Ho ha fet en la sessió de control al Govern celebrada aquest dimecres al Parlament després que tant la diputada de la CUP Maria Sirvent com el diputat de Catalunya En Comú Podem Marc Parés li reclamessin que els antiavalots de la policia catalana no participin en els desnonaments.
"Els Mossos són policia judicial i quan un jutge demana que intervinguin, ells obeeixen. Cal que la ciutadania ho entengui", ha defensat el conseller. Responent a Parés, el titular d'Interior ha assegurat que la policia catalana permet "la coexistència de drets": el dret a la manifestació i el dret a la seguretat.
Sàmper també ha explicat que, "malgrat no ser competència del Departament d'Interior, estem intentant crear una taula de treball de tots els actors que intervenen en els desnonaments per resoldre el problema", i ha convidat la diputada anticapitalista a participar-hi.
La irrupció dels CDR al Parlament com a exemple
Defensant les actuacions de les unitats d'antiavalots dels Mossos, el conseller ha posat com a exemple la manifestació independentista que es va plantar davant del Parlament el dia que es va fer pública la inhabilitació del president Quim Torra.
"Van arribar fins al Parlament després de trencar una porta del Parc de la Ciutadella i els Mossos no hi van intervenir. Això no és dret a manifestació? Volem que no hi hagi límits i que fins i tot s'arribi a aquesta sala? Dret a la manifestació sí, però d'acord amb els límits que marca el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)", ha respost.
El diputat Parés, però, li ha retret els agents sense identificar que habitualment són presents en concentracions i ha qualificat l'auditoria interna feta pel darrer conseller, Miquel Buch, de "presa de pèl".