Després de l'anunci de canvis al Govern, el president de la Generalitat, Quim Torra, hauria nomenat ja els nous consellers. Miquel Sàmper passaria a ser el nou conseller d'Interior, i Ramon Tremosa el d'Empresa i Coneixement. Tots dos prendran possessió aquesta tarda, i Àngels Ponsa, nova consellera de Cultura, està previst que ho faci dimarts que ve.
Allunyar les eleccions?
La decisió de canvis al Govern arriba just després de la ruptura de l'espai convergent i la desbandada del PDeCAT i del fet que, de tots els membres del Govern, Chacón és l'única que conserva el carnet del PDeCAT. La resta de consellers ja van estripar el seu la setmana passada. En el cas de Mariàngela Vilallonga és diferent, ja que consta com a independent.
Segons ha pogut saber ElNacional.cat, però, el president hauria preparat aquesta remodelació des de la setmana passada i el relleu estaria consensuat amb els tres consellers sortints. Aquest canvi, segons sembla, podria allunyar una possible convocatòria d'eleccions.
ERC, avisada
Fonts d'ERC han assegurat a aquest diari que Torra li hauria comunicat els canvis al vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, aquest matí.
Els nous consellers
L’advocat Miquel Sàmper serà el nou conseller d’Interior, en substitució de Miquel Buch; la professora Àngels Ponsa, la nova consellera de Cultura en substitució de Mariàngela Vilallonga, i l’economista Ramon Tremosa, el conseller d’Empresa i Coneixement en substitució d’Àngels Chacón.
El cap de l’executiu ha signat aquest dijous els decrets de nomenament de Miquel Sàmper i Ramon Tremosa, que prendran possessió del càrrec aquest dijous a la tarda en un acte que tindrà lloc a les 18.00 hores al Palau de la Generalitat.
Dimarts vinent el president signarà el decret de nomenament d’Àngels Ponsa, que prendrà possessió del càrrec després de la reunió del Consell Executiu.
Recurs per a la inhabilitació
A més, aquesta remodelació es poduiria dues setmanes abans d'una possible inhabilitació de Torra. Cal recordar que el pròxim 17 de setembre el president té pendent la vista del recurs contra la seva inhabilitació d'un any i mig per desobeir la Junta Electoral Central (JEC). Així ho va dictar la Sala Segona del Tribunal Suprem, que presideix Manuel Marchena, a principis de juliol.
El TSJC va condemnar el president Torra el 2019 per un delicte de desobediència per incomplir l'ordre de la JEC de retirar la pancarta sobre els presos polítics i els llaços grocs del Palau de la Generalitat durant el període electoral del mes d'abril de l'any passat.