El president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha reunit aquest dimarts amb el primer ministre marroquí, Aziz Ajanuch, amb qui ha abordat, entre altres qüestions, la gestió dels fluxos migratoris i l'organització del Mundial 2030, mentre que l'obertura de les duanes de Ceuta i Melilla, s'ha quedat fora de la conversa.

Aquesta trobada ha tingut lloc en el marc de l'Assemblea General de l'ONU a Nova York, a la qual assisteixen tots dos líders. Sánchez i el primer ministre marroquí es van reunir per darrera vegada el febrer passat quan el president va viatjar a Rabat per trobar-se amb el rei Mohamed VI. En una piulada en el seu compte d'X, Sánchez ha valorat molt positivament la reunió, on han abordat "la gestió de fluxos migratoris i l'aposta per una migració ordenada i segura", i en què ha pogut constatar "el magnífic estat de les relacions bilaterals, les millors en dècades", assegura. Sánchez també ha indicat que han aprofitat per a parlar de "l'organització del Mundial de la FIFA 2030, que acolliran Espanya, Portugal i el Marroc, "que estem convençuts que serà tot un èxit", ha assenyalat el president del Govern espanyol.

La reunió s'ha produït menys de dues setmanes després que les forces de seguretat marroquines impedissin l'arribada massiva d'immigrants a Ceuta, després d'una campanya en xarxes socials animant a travessar la frontera cap a la ciutat autònoma. El Govern marroquí va informar de la detenció de més de 150 persones per incitar a la immigració il·legal cap a Espanya. Durant el mes d'agost, segons el Ministeri de l'Interior marroquí, es van impedir 11.300 intents d'arribades de migrants a Ceuta i 3.300 a Melilla.

Les duanes, fora de l'agenda

Segons han apuntat fons de la Moncloa a l'agència Europa Press, l'obertura de la duana de Ceuta i Melilla no s'ha discutit durant la trobada. La reobertura de la duana de Melilla, tancada unilateralment pel Marroc l'agost de 2018, i l'obertura d'una nova a Ceuta, figuren en el full de ruta pactat l'abril de 2022 després de la trobada entre Sánchez i Mohamed VI amb el qual es va posar fi a la crisi diplomàtica, gràcies al suport del Govern al pla d'autonomia marroquina per al Sàhara.

S'han fet ja tres proves pilot d'expedició de mercaderies en totes dues ciutats autònomes i l'obertura definitiva està a l'espera del vistiplau del Marroc, que va al·legar problemes tècnics encara per resoldre el mes de desembre passat durant la trobada entre els ministres d'Exteriors a Rabat, i que manté la qüestió sense una data prevista en el calendari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!