El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dijous que no es posi al mateix sac les negociacions sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la reforma del delicte de sedició. En una roda de premsa des de Sud-àfrica, ha afirmat que l’acord entre socialistes i populars per renovar la cúpula dels jutges espanyols està “llest”, i que només depèn del PP que es converteixi en una realitat. “Volem renovar el CGPJ? Sí o no?”, s’ha preguntat de manera retòrica el líder de l’executiu espanyol. “Ningú pot fallar en el compliment de les nostres obligacions constitucionals”, ha afirmat.
Sánchez ha fet aquestes declaracions alhora que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, també es pronunciés sobre la reforma de la sedició. Segons el líder dels populars, si es modifica aquest delicte ha de ser per “ser contundent en l’agreujament de les penes”. “Nosaltres estem a favor de concretar amb més exactitud aquests delictes” i ha manifestat que, al seu parer, el simple fet de convocar un referèndum il·legal “ja hauria d’estar sancionat per la democràcia espanyola, encara que fins i tot no s’arribés a celebrar”.
“No sabem cap a on va el govern de Sánchez, i necessitem saber si està disposat a protegir la democràcia o si prefereix la seva pròpia supervivència”, ha manifestat el líder del PP en unes declaracions fetes a Santander. Així mateix, ha assegurat que Espanya està envoltada de països en els quals la sedició es castiga amb encara més anys de presó. “Fins i tot hi ha on s’aplica la presó permanent”, ha afirmat el líder popular.
La reforma de la sedició, al Congrés
Les declaracions de Sánchez i Feijóo han arribat després que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, prometés en un intent de seducció a Esquerra Republicana que l’executiu de Sánchez portarà la reforma de la sedició al Congrés dels Diputats. De fet, ha assegurat que el govern espanyol té el “compromís ferm” de posar fil a l’agulla a la modificació d’aquest delicte, tot i reconèixer que no es tracta d’un tema que tingui relació directa amb els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). Dit això, la ministra ha afirmat que això va en la línia de voler “dialogar” amb la Generalitat i amb la intenció de Pedro Sánchez d’homologar aquest delicte als “estàndards europeus”.
D’altra banda, ha estat el mateix Pedro Sánchez qui aquest matí ha suggerit en una conversa informal amb periodistes que la presentació per part seva d'un projecte de reforma del delicte de sedició dependrà d'ERC. És a dir, Sánchez vol fer el pas en ferm i abans de presentar res, assegurar-se que els republicans es comprometen a donar suport a la reforma que es plantegi. A banda d'aquest suport en la tramitació de la reforma, el màxim líder de l'executiu espanyol vol també que ERC acabi assumint que en el marc de l'1-O es van cometre delictes.