Pedro Sánchez ha comunicat aquest divendres al president gallec, Alfonso Rueda, que activarà de forma imminent els preparatius per celebrar a Cantàbria la conferència de presidents. Així ho ha explicat en roda de premsa el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, que ha assenyalat que els preparatius començaran aquest divendres. El PP li demana al president del govern espanyol que la carpeta del finançament es tracti en aquesta reunió de presidents, mentre que el compromís del líder socialista és abordar aquest tema de forma “multilateral” al Consell de Política Fiscal i Financera. Sigui com sigui, Torres no ha tancat la porta aquest divendres a parlar de finançament en la conferència de presidents. 

La intenció del líder socialista és que en aquell conclave de presidents autonòmics s’hi parli, fonamentalment, sobre polítiques d’habitatge. Els presidents del PP no veuen malament abordar aquesta qüestió, però insten el govern espanyol a aprofitar aquella trobada per negociar una reforma del sistema de finançament de forma multilateral, ara que Sánchez ha iniciat reunions bilaterals amb l’objectiu de tractar aquest tema. El que expliquen fonts del govern espanyol és que no té cap utilitat fer-ho, perquè una reforma del sistema de finançament que arribi al Congrés ha de passar prèviament pel Consell de Política Fiscal i Financera.

Rueda segueix el guió imposat per Feijóo

Aquest divendres, per exemple, Alfonso Rueda li ha demanat a Pedro Sánchez un millor finançament per a Galícia, però ha emplaçat el líder socialista a tractar aquest tema de manera "multilateral", entre tots els territoris. "Els acords singulars perjudiquen el conjunt", ha alertat abans d'apuntar que el model acordat entre el PSC i ERC per Catalunya suposaria, segons els seus càlculs, un perjudici "demolidor" per Galícia que xifra en 450 milions. Seguint l'estratègia marcada per la direcció del PP, Rueda ha demanat abordar l'assumpte del finançament "com més aviat millor" i amb tothom a la vegada.

"És bo que el president de la nació parli amb les comunitats, però també arribar a acords", ha reconegut Rueda en recordar que moltes de les promeses que li ha fet avui Sánchez ja les ha escoltat en el passat. "Jo no vinc a parlar en nom de ningú que no sigui la meva comunitat", ha remarcat en dir que el que no li convé a Galícia són "acords singulars i bilaterals" que perjudiquin el conjunt.

Segons el president gallec, el model de finançament no es pot "ventilar amb inconcrecions i dient que ja s'anirà veient". Així mateix, ha advertit que és impossible negociar el sistema comú per separat i sense saber que reclama cada territori. "Jo no he rebut cap proposta concreta", ha manifestat en ser preguntat per la premsa per si el president espanyol li ha llançat alguna oferta o "trampa".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!