Cap sorpresa al palau de la Moncloa: Pedro Sánchez s’ha acollit aquest dimarts al seu dret a no declarar davant del jutge Juan Carlos Peinado, que investiga el cas de suposada corrupció i tràfic d’influències en els negocis de la seva esposa, Begoña Gómez. Segons ha explicat l'advocat de la investigada, l'exministre Antonio Camacho, la declaració ha durat només dos minuts. El jutge s'ha estat dins la residència presidencial, malgrat tot, al voltant d'una hora, perquè hi ha arribat quan passaven pocs minuts de les deu (la compareixença havia de començar a les onze) i ha marxat a les dotze. La defensa de Gómez no descarta que Peinado decideixi ara passar el líder socialista de testimoni a condició d'investigat. Pedro Sánchez tenia el dret a no declarar en aquesta compareixença davant del jutge. Els testimonis, a diferència dels investigats, tenen l’obligació de declarar i dir la veritat. Però hi ha una excepció en el seu cas: com que hi ha una relació matrimonial entre el testimoni i la investigada, el cap de l’executiu espanyol té el dret a no declarar contra Begoña Gómez. Així ho puntualitza l’article 416 de la Llei d’Enjudiciament Criminal.

La declaració de Pedro Sánchez s'ha produït perquè Peinado va obeir la petició de Vox, que exerceix com a acusació en aquest cas i aquest dimarts ha tingut el dret a entrar al palau de la Moncloa i interrogar el president del govern espanyol. L'encarregada ha estat l'advocada del partit ultra Marta Castro. El partit d’extrema dreta va argumentar que la declaració del líder socialista era imprescindible un cop la seva esposa es va acollir al seu dret a no declarar en la seva compareixença davant del jutge, i després que l’empresari Juan Carlos Barrabés assegurés que Sánchez havia estat present en alguna de les seves trobades amb Gómez a la residència presidencial.

Manifestació ultra a les portes de Moncloa

Hi havia convocada per aquest dimarts a dos quarts de deu del matí una manifestació d’Hazte Oír —una de les acusacions d’aquest cas— en el pàrquing de la Facultat d’Estudis Estadístics de la Universitat Complutense, que és on s’ubica l’entrada a la Moncloa per a periodistes. S’hi han presentat, com cada vegada que les entitats ultres convoquen espanyolistes a mobilitzar-se contra Begoña Gómez, només una trentena de persones. Han entonat càntics com ‘quin matrimoni, una paparra i un dimoni’, ‘Peinado, Castellón, Aguirre i Llarena, faran el possible per tancar-los a la trena’ i ‘no és amor, és corrupció’, entre diversos greatest hits habituals ja en convocatòries per protestar contra la suposada trama de corrupció de l’esposa del president del govern espanyol.

 

La declaració de Sánchez, presencialment a la Moncloa

Tant Pedro Sánchez com la Fiscalia havien demanat a Juan Carlos Peinado que la declaració es pogués fer per escrit. L’argument que va utilitzar el president del govern espanyol és que la seva persona és indissociable del seu càrrec les 24 hores dels 365 dies de l’any, i que la Llei d’Enjudiciament Criminal li atorga el dret a declarar per escrit. En una carta enviada al jutge, Pedro Sánchez assegurava que tenia voluntat de “col·laborar” amb la justícia, però reclamava que és el seu deure és “preservar el sentit propi de la institució” que presideix.

Tot i això, el jutge Peinado s’ha presentat al palau de la Moncloa. Davant la negativa de Peinado, Sánchez s’ha convertit en el tercer president que declara com a testimoni davant d’un jutge. Abans d’ell ho van fer Mariano Rajoy en el judici del cas Gürtel i Felip González en la fase d’instrucció del cas Marey.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!