Pedro Sánchez ha reconegut aquest divendres que José Luis Ábalos el va “informar” de la visita de Delcy Rodríguez a Espanya. El president del govern espanyol, malgrat tot, ha defensat que la trobada va ser “privada” i que quan el seu executiu es va adonar que hi havia sancions que impedien a la vicepresidenta veneçolana trepitjar sòl europeu, la visita va cancel·lar-se. Es tracta d'una versió diferent de la sostinguda per Sánchez l'any 2020, quan defensava que no era conscient de l'arribada de Delcy a Espanya i que el seu home de confiança havia anat a l'aeroport per mediar i evitar que un governant veneçolà trepitgés sòl espanyol. "Aquesta és la participació del govern; qualsevol altra qüestió que tingui a veure amb suposades pràctiques delictives hauran de ser les forces i cossos de seguretat de l'Estat i la justícia qui ho dirimeixi, i hauran de respondre aquelles persones involucrades", ha manifestat el líder socialista en una compareixença davant dels mitjans de comunicació després d’haver estat rebut pel Papa Francesc en una audiència al Vaticà. Així, Sánchez s'ha referit a aquella visita com un "no-viatge" de Delcy. Finalment, ha puntualitzat que "les visites privades i oficials de vicepresidents del govern o de ministres de múltiples executius de l'estranger són molt quotidianes i assídues". 

 

El president del govern espanyol ha estat preguntat pels periodistes sobre l’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil entregat al jutge que investiga el cas Koldo. Aquell document assenyala que José Luis Ábalos va tenir un “paper rellevant” en la trama de corrupció vinculada a la venda de mascaretes durant la pandèmia del coronavirus, i també que l’exministre va informar Sánchez sobre la visita de Delcy Rodríguez.

Sánchez: "No hi haurà impunitat; qui la faci, que la pagui"

Davant l'informe policial que acorrala Ábalos, Sánchez ha estat clar: “No hi haurà impunitat; qui la faci, que la pagui”. El president del govern espanyol ha defensat haver actuat amb "contundència, determinació i convicció" davant "qualsevol sospita de corrupció que s'hagi pogut produir dins del meu govern". S'ha referit d'aquesta manera a les mesures que va prendre el PSOE quan fa vuit mesos va esclatar un cas de corrupció vinculat a la venda de mascaretes durant la pandèmia del coronavirus: expulsar Ábalos del partit i reclamar-li l'acta de diputat al Congrés (malgrat que s'hi va negar). "Vam arribar a rebre crítiques per no haver respectat la presumpció d'innocència", ha reivindicat. 

Sánchez ha tret pit, també, d'haver actuat de forma molt diferent del PP un cop va haver-hi sospites de corrupció sobre qui fou el seu home de confiança (fou número tres del PSOE com a secretari d'Organització del partit i ministre de la important cartera de Foment). "En èpoques passades no va passar" que hi hagués una "resposta immediata" per part d'un executiu que mostra la seva voluntat de "col·laboració" amb la justícia, ha sostingut el líder socialista. "El govern espanyol té un compromís amb la regeneració democràtica des que vam impulsar una moció de censura contra Mariano Rajoy", ha afegit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!