A Pedro Sánchez li agradaria que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana compartissin la mateixa taula de negociació amb el PSOE, i per tant utilitzant també el mateix mecanisme de verificació. Així ho ha reconegut aquest dilluns el president del govern espanyol, que també ha confirmat que "en principi" els republicans no compartiran amb el PSOE el mateix mecanisme que els socialistes tenen amb Junts, el que coordina Francisco Galindo Vélez. Ha assenyalat, també, després que s'hagi posat de manifest que la majoria de la població espanyola no acaba de digerir l'amnistia, que aquesta llei "posa el comptador a zero, no la memòria a zero". El líder socialista també ha justificat les negociacions del seu partit a Ginebra amb Junts equiparant-les a les del govern d'Aznar amb ETA per posar punt final als assassinats de la banda armada. També ha assenyalat que el PP practica lawfare quan es nega a renovar la cúpula de jutges espanyols, el CGPJ. 

El president del govern espanyol ha optat per l'estratègia de la defensa en una entrevista a la cadena SER, i ha començat equiparant la reunió del PSOE amb Junts per Catalunya a Ginebra amb les trobades de l'executiu de José María Aznar amb ETA a Brussel·les. Ha admès, doncs, estar "sorprès" perquè ara el PP ataqui els socialistes per tenir trobades d'aquest tipus, l'endemà que els populars celebressin al Temple de Debod de Madrid l'enèsima manifestació contra una llei d'amnistia, amb referències xenòfobes contra el coordinador del mecanisme de verificació i queixes per haver d'anar a negociar a Suïssa. De la mateixa manera, ha argumentat que l'amnistia suposa col·locar "el comptador a zero, no pas la memòria a zero". És una forma de tornar "al punt anterior del 2017", ha assenyalat.

Per carregar-se de més arguments, ha recordat que tot i el rebuig frontal de bona part de la societat espanyola a la llei d'amnistia, la mateixa enquesta apunta que una àmplia majoria dels catalans sí que hi està a favor. "Si la societat catalana ho està demanant, la política espanyola ha d'obrir les portes per superar aquest debat", ha defensat. En aquesta mateixa entrevista, el líder socialista ha tornat a reconèixer que l'amnistia no formava part, en cap cas, dels seus plans immediats, i ha tornat a admetre que són els resultats del 23-J que el va obligar a "adoptar aquesta decisió".

 

El PP i el lawfare: el bloqueig del CGPJ

Pedro Sánchez sí que ha apostat per l'estratègia de l'atac quan, carregat d'arguments, ha disparat contra el PP per bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial. Precisament aquest dilluns es compleixen cinc anys que la cúpula judicial espanyola té el mandat caudat. Segons el president del govern espanyol, això és un acte de lawfare perquè implica la politització de la justícia. "El PP té un sentiment patrimonial de la democràcia i les institucions", ha afirmat, i ha arribat a parlar fins i tot de "segrest" del poder judicial per part del PP. De la mateixa manera, ha considerat que PP i Vox són "cada cop més bessons". 

Mateix posicionament amb Israel

El president del govern espanyol ha tornat a abordar el conflicte entre Israel i Palestina, i no ha mogut cap mil·límetre el seu posicionament, argumentant que està convençut que és el majoritari dins la ciutadania espanyola. Ha tornat a condemnar els "atacs terroristes" de l'organització islamista Hamàs, però ha tornat a estirar Benjamin Netenyahu de les orelles, lamentant les imatges "absolutament insuportables i inacceptables" de civils morts a Gaza. S'ha tornat a referir a aquest estat, però, com un país "amic". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!