El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha adreçat aquest matí cinc documents de proposta a Podemos, Izquierda Unida, En Marea, En Comú Podem i Compromís, per aconseguir el seu suport en la investidura. Els punts són "coherents amb allò acordat amb Ciutadans", com ha dit en el seu discurs al comitè federal del partit a Ferraz. Les paraules dels textos són en algun cas matisades i personalitzades, però els cinc dossiers no suposen cap canvi substancial amb allò pactat amb els d'Albert Rivera.
En la qüestió territorial, el document adreçat a En Comú Podem no contempla el referèndum, com tampoc cap dels altres textos enviats. L'única especificitat pel que fa a Catalunya fa referència a l'aprovació d'una "llei que defensi i promogui a tot Espanya totes les llengües com a patrimoni cultural que ens identifica", com a indici d'inclusió de la plurinacionalitat. Així i tot, José Antonio Pérez Tapias, diputat de Granada, ha declarat que caldria detallar més la reforma federal, per tal que es pogués atreure els partits amb pretensions territorials, per bé que s'ha mostrat conscient que aquest fet també podria "molestar" C's.
Las 5 propuestas de Sánchez para conseguir el apoyo de las izquierdas en la investidura. pic.twitter.com/vKuFpndD5R
— Estefania Molina (@EstefMolina_) 29 de febrero de 2016
Els documents entre si presenten cert matís, ja que segons Sánchez hi ha diferències relatives a l'avenç de les negociacions amb certes formacions. Per exemple, només en el document d'IU es diu explícitament "derogar" la llei mordaça o la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE), mentre que en el pacte amb els taronges hi deia "revisar" per la primera i "paralitzar", en la segona. Alhora, es fa més èmfasi en matèria de drets i llibertats. En el de Podemos, s'aprofunditza la política de refugiats, però cap proposta té major concreció que en la d'IU, que és més completa. Per a En Marea, es ressalten qüestions com la política de pesca, i per Compromís, es proposa defensar que les falles siguin Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i Benidorm ciutat turística.
Podemos ha respost, i la candidata de Podemos, Irene Montero, ha explicat en una entrevista de ràdio que pensarien si es consulta l'oferta a les bases de la formació morada. Tanmateix, el seu líder, Pablo Iglesias, ha respost via tuit en to no pas negociador.
El PSOE nos envía varios documentos que son un corta y pega de su pacto con Cs, escondiendo las medidas más vergonzosas. Esto no es serio
— Pablo Iglesias (@Pablo_Iglesias_) 29 de febrero de 2016
C's votarà el pacte
Però el canvi substancial tampoc el permetria C's. Rivera havia titllat al matí al pacte a tres "d'impossible", i fonts del partit han afirmat que ells votarien a la investidura allò firmat dimecres al Congrés dels Diputats. Això, malgrat que Sánchez havia dit que les noves propostes havien de ser "valentes" i "anar més enllà" per "reforçar plans d’emergència social, els drets laborals, la transició energètica i canvi climàtic, així com la igualtat d’oportunitats i de gènere, i una nova política de refugiats".
"No em resigno que les forces del canvi no s'hi sumin", ha afegit el socialista. La intervenció del secretari general ha durant vora deu minuts, després de la desfilada de barons que arribaven a la seu de Ferraz, on han intervenit només 10 d'ells, sense que cap baró crític intervingués. Els líders aproven la mesura, ja que com el president d'Aragó, Javier Lambán, ha dit no tenen "prou suport parlamentari". Lambán va ser investit amb suport de Podemos a la seva comunitat autònoma, de manera que ha volgut ressaltar "que estan complint els compromisos amb pulcritud".
Catalunya, "proposta i diàleg"
També s'ha manifestat en aquesta línia el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha dit que no es rendirien per obtenir aquest suport que els manca. Segons ha remarcat Iceta al comitè, els seus militants "volen de forma majoritària que l'acord s'ampliï a Podemos i IU". Alhora, reclamen que en el debat d'investidura "es produeixi una oferta política de diàleg, negociació i pacte per resoldre el problema de relació entre Catalunya i Espanya". "Hi ha molts catalans que ho esperen, ho reclamen i, sobretot, ho mereixen", ha afegit.
Per la seva banda, Carme Chacón, ha lamentat els casos de corrupció del Partit Popular (PP). Preguntada sobre el referèndum a què ella va fer referència la setmana anterior, ha considerat que "el PP ja no sap a què agafar-se, així de malament estan", ja que "per reformar la Constitució cal dur-lo a terme a tot Espanya", ha assegurat davant les crítiques dels populars.