Pedro Sánchez ha advertit aquest dimecres als barons socialistes crítics amb la seva gestió de Catalunya que “cultivar el greuge entre comunitats autònomes” a partir d'una “dialèctica de vasos comunicants” pot dur el tauler polític novament a l’any 2017. “Hem d’extreure lliçons i no atiar la confrontació territorial”, perquè “estic convençut que el que és bo per a Catalunya és bo pel conjunt del país; no vull repetir aquell camí”, ha asseverat el president del govern espanyol en roda de premsa aquesta matinada des de la Xina, on ha estat els darrers dies de viatge oficial. Durant la seva compareixença, el líder socialista ha recordat que Catalunya representa gairebé el 20% del PIB espanyol, i ha celebrat que, “afortunadament”, l’actual inquilí del Palau de la Generalitat és Salvador Illa, algú que “aposta per la convivència entre catalans i per un projecte en comú que és Espanya”. “Això és un canvi sistèmic que ha aconseguit aquest govern”, ha celebrat Sánchez.

Així ha respost el líder del PSOE a les crítiques que van formular aquest passat dissabte alguns barons amb ganes de rebatre la seva gestió del conflicte polític amb Catalunya. Qui més va posar el dit a la nafra en aquest sentit va ser l’aragonès Javier Lambán, que va assenyalar que el PSC torna a governar Catalunya, però que, en canvi, els socialistes es van desfer en les eleccions autonòmiques del 28-M del 2023. Va assenyalar que, pel PSOE, un bon resultat a Catalunya n'implica un de dolent a la resta d’Espanya.

“Amb o sense el concurs del poder legislatiu”

Pedro Sánchez també ha estat preguntat en roda de premsa pel significat d’una frase pronunciada per ell mateix el passat dissabte: la seva voluntat de continuar governant “amb o sense el concurs del legislatiu”. El president del govern espanyol ha contestat que el seu executiu “no renunciarà al seu full de ruta” fixat en sis prioritats: “Competitivitat de l’economia espanyola, crear llocs de feina, blindatge de l’estat del benestar, habitatge com a gran prioritat, pau a Ucraïna i a l’Orient Mitjà, i igualtat de gènere”.

Fonts de l’alta jerarquia de la Moncloa apunten que, en efecte, Sánchez està capficat en la idea d’esgotar la legislatura encara que, per exemple, Junts per Catalunya es despengi completament de la llista de socis parlamentaris. Membres de l’executiu que seuen ben a prop del president en les reunions del Consell de Ministres apunten que la legislatura pot continuar endavant si s’opta, per exemple, per aprovar reials decrets.

Presentació dels pressupostos

De fet, María Jesús Montero va insistir aquest dimarts en roda de premsa que el govern espanyol presentarà tant sí com no el seu projecte de pressupostos pel 2025, encara que no tingui garantits els suports parlamentaris i encara que el Congrés li tombi novament la senda de dèficit. “Hem aprovat ja tres pressupostos i volem continuar fent-ho”, ha manifestat aquest dimecres Pedro Sánchez. Així, ha recordat que el seu govern, “per convicció i per necessitat”, està “constantment aixecant ponts amb tots els grups parlamentaris” per tirar endavant reformes.

Edmundo González i el "marge de mediació" a Veneçuela

Pedro Sánchez també s'ha pronunciat sobre el líder opositor veneçolà, Edmundo González, després que l'estat espanyol li hagi concedit la petició d'asil. Ho ha defensat per raons "humanitàries". Però, preguntat per la possibilitat de reconèixer-lo com a president electe de Veneçuela, el líder socialista ha reivindicat que hi ha "dues dimensions": "La humana i la política". "Fem una cosa molt important, que és treballar per la unitat a la Unió Europea perquè això ens permeti tenir marge de mediació d'aquí a finals d'any per trobar una sortida que vehiculi la voluntat a les urnes del poble veneçolà". Aquest dimecres el Congrés dels Diputats aprovarà una proposició no de llei del PP per reconèixer Edmundo González com a guanyador dels comicis. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!