El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimarts a la nit des de Mauritània la "necessària" immigració, "fonamental" per a l'economia, però ha admès que "implica certs problemes" i, per això, ha defensat que aquest flux migratori ha de ser de manera "segura i ordenada" i també que s'ha de fer front a les màfies que s'aprofiten de les persones en situació de vulnerabilitat. De visita al país africà en una gira amb el fenomen de les arribades massives amb cayucos a Canàries i altres territoris estatals, Sánchez viatja per tancar acords que potenciïn la migració circular —anada, formació en una feina i treball temporal i tornada— per vies regulars i de cooperació en la lluita contra les màfies.

En una compareixença conjunta amb el president de Mauritània, Mohamed Ould Ghazouani, després de la reunió que tots dos han mantingut a Nouakchott, Sánchez ha volgut fer èmfasi en el seu discurs en el fet que la immigració suposa per a Espanya i la seva economia una font de "riquesa, desenvolupament i prosperitat". Una defensa de la immigració del líder del PSOE enmig de les creixents postures antiimigracionistes en part de la població, que abracen les tesis de partits com Vox o Aliança Catalana envers la població d'origen forà.

Sobre la qüestió, Sánchez ha recordat que Espanya ha estat i és encara un país d'emigrants que han marxat o encara marxen per buscar una vida millor en altres llocs. "Aspiraven a una vida millor, com ara aspiren les persones que en molts casos assumeixen greus riscos i emprenen una perillosa aventura", ha argumentat. El mandatari socialista també ha recalcat que el fenomen migratori va vinculat a una qüestió de principis morals, solidaritat i dignitat, alhora que és "fonamental" pel manteniment de la seguretat social i el sistema públic de pensions.

pedro sánchez president mauritània reunió efe
Reunió entre Pedro Sánchez i el president maurità, Mohamed Ould Ghazouani / EFE

Acords de migració circular i lluita contra les màfies

Sánchez ha fet valdre els acords signats amb motiu de la seva visita a Mauritània, el primer d'ells un memoràndum per a desenvolupar la migració circular, per la qual es contracta en origen a treballadors que de manera estacional desenvolupen una labor a Espanya i es formen i, eventualment, tornen al seu país. Eren set els països amb els quals Espanya tenia fins ara acords d'aquest tipus, entre ells el Marroc i el Senegal, i ara se suma Mauritània i està previst que aquest dimecres ho faci també Gàmbia. A més, Espanya i Mauritània han subscrit una declaració per a reforçar la col·laboració en matèria de seguretat i lluita contra les màfies.

Feijóo retreu un "efecte crida"

En resposta al viatge de Pedro Sánchez a Mauritània i a altres països africans per abordar el fenomen migratori, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha retret al president espanyol que esperona un "efecte crida" en el context de "la pitjor crisi de migració irregular" que afronta el país i ha titllat el líder socialista d'"irresponsable". En una piulada a la xarxa social 'X' publicada aquest dimecres, Feijóo ha assegurat que "en comptes d'anar a Àfrica a combatre les màfies, Sánchez promociona Espanya com a destinació". "Al revés que la resta de la Unió Europea", ha afegit. "Qui vingui, amb contracte d'origen i carta de compliment de les nostres lleis", ha apuntat també el líder popular.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!