Pedro Sánchez compareixerà aquest dimecres al Congrés dels Diputats per informar sobre els seus plans d’augment de la despesa en Defensa. El president del govern espanyol compartirà amb la cambra baixa el contingut de les reunions que en les darreres setmanes ha mantingut en les trobades del Consell Europeu a Brussel·les i en reunions extraordinàries amb líders mundials a París, Londres o Kíiv. De fet, aquest dijous tornarà a viatjar a la capital francesa per assistir a la nova reunió que ha convocat Emmanuel Macron davant del nou context geopolític: Estats Units s’ha distanciat d’Ucraïna, Rússia representa una major amenaça per a Europa, i els estats membre de la Unió —de forma pràcticament unànime— advoquen per augmentar la despesa en Defensa i Seguretat al continent. Un membre d’alta jerarquia del Consell de Ministres, mà dreta del president espanyol, assegura que el líder socialista pronunciarà un discurs “pedagògic-militarista”.
“Explicarà què necessita Europa i que la Defensa serà bona per a Espanya i pel continent”, asseguren aquestes mateixes fonts, que apunta que el president del govern espanyol incidirà en què el pla de rearmament pot ser una “oportunitat pel país”, sobretot pel seu teixit industrial. Sigui com sigui, no s’espera que Pedro Sánchez doni aquest dimecres xifres sobre quant pretén gastar. El pròxim mes de juny se celebrarà a la Haia una nova cimera de l’OTAN en la qual Donald Trump es trobarà amb la resta de països europeus i en la qual es fixarà quin percentatge del seu PIB han d’invertir els seus membres en Defensa. És per això que el govern espanyol no sap encara quina és la xifra que haurà d’invertir en rearmament.
Sánchez ja ha reiterat que està compromès amb l’objectiu d’invertir en Defensa el 2% del PIB espanyol. Actualment, Espanya hi destina l’1,28%. Però la Comissió Europea presidida per Ursula von der Leyen exigeix als seus estats membre assolir el percentatge del 3%.
La xifra definitiva determinarà si Pedro Sánchez té la imperiosa necessitat de comptar amb el suport del Congrés dels Diputats o si pot optar per arribar als objectius fent reajustaments i utilitzant el fons de contingència. Fa un parell de setmanes, preguntat si sotmetrà el seu full de ruta a la cambra baixa, Sánchez va contestar que “algunes qüestions tenen a veure amb l’agenda legislativa i d’altres amb el grau d’execució del govern”. “Comptaré amb el suport en aquelles coses que hagin de passar pel poder legislatiu; i aquelles coses que hi hagin de passar, hi passaran”, es va limitar a contestar.
Els socis d’esquerres, en contra del rearmament
La situació actual és que tots els socis que se situen a l’esquerra del PSOE estan en contra d’aquest rearmament. Podemos ha arribat a referir-se a Pedro Sánchez com a “senyor de la guerra”, i Sumar fa malabarismes per posicionar-se com un partit d’esquerres i alhora actuar com a membre d’un govern favorable a aquest increment de la despesa en Defensa. És per això que a la sala de màquines de la Moncloa esperen un “debat dur” aquest dimecres. Junts per Catalunya i el PNB, però, no veuen els plans de Sánchez amb mals ulls. Fa dues setmanes, després de reunir-se amb el president espanyol al palau de la Moncloa, aquestes dues formacions advocaven per aprofitar qualsevol estratègia de rearmament per destinar les inversions a la indústria catalana i basca, respectivament.
Sánchez advoca per “gastar millor” i ampliar el focus
Per intentar guanyar-se el suport dels socis situats a la seva esquerra, Sánchez ja ha començat a fer servir una de les expressions que utilitzen formacions com Sumar o Esquerra Republicana: cal “gastar millor” en Defensa, en favor d’una major coordinació entre els diversos exèrcits de la Unió Europea. El president espanyol també va assenyalar fa un parell de setmanes que la defensa s’ha de concebre d’una forma més global, i apostar per fer front als ciberatacs, les catàstrofes meteorològiques o la crisi climàtica.
Però el discurs de Sánchez no està alineat amb tots els seus homòlegs al continent. “Els discursos dels líders europeus depenen, fonamentalment, dels quilòmetres que separen la seva frontera de la de Rússia; i el president veu normal que un país com Polònia demani armes i no ciberseguretat”, insisteixen fonts del govern espanyol. “Però el president és molt influent a la Unió, més enllà de les diferències ideològiques”, sentencien.