Les negociacions a Catalunya per investir un nou president de la Generalitat han arribat al Congrés dels Diputats. Pedro Sánchez ha aprofitat una pregunta de Gabriel Rufián durant la sessió de control al govern espanyol per verbalitzar el seu desig d’arribar a una entesa amb Esquerra Republicana per permetre que Salvador Illa sigui el successor de Pere Aragonès. “Tant de bo ens puguem entendre a Catalunya perquè val la pena que puguem fer governs transversals, on el progrés, els drets socials i la convivència prevalguin sobre altres qüestions, però això s’haurà de decidir al Parlament de Catalunya”. Quan ha sortit de l’hemicicle, a preguntes dels periodistes, s’ha limitat a contestar que “tots els camins passen i arriben a Illa”.

 

Durant la seva intervenció, Sánchez també ha reiterat el seu compromís de presentar un paquet de qualitat democràtica davant de les Corts Generals abans del final d’estiu. Aquesta promesa respon a la seva voluntat de treballar en la “regeneració democràtica” que va abanderar a la seva primera carta a la ciutadania. A més, el líder socialista ha posat en relleu “l’associació estratègica” que ha mantingut el PSOE amb ERC en els últims sis anys a Madrid en “tot el que té a veure amb l’avenç en drets socials”. “És una cosa que aprecio i valoro i que reitero per als pròxims”, ha verbalitzat Sánchez.

Gabriel Rufián: “Algun dia colarà que la dreta espanyola pacti a la vegada amb la ultradreta i la dreta catalana”

La pregunta que Gabriel Rufián ha plantejat a Pedro Sánchez ha estat, en bona part, un dard enverinat dirigit a Junts per Catalunya. L’enunciat era clar: “Tem vostè una moció de censura?”. Una pregunta que arriba una setmana després que Alberto Núñez Feijóo no descartés una moció de censura contra Sánchez amb el suport de Junts. “Cal tenir el context adequat i pensar que pot ser útil en aquest context”, va reconèixer el líder del PP. I Rufián ha volgut posar el dit a la ferida. El portaveu d’ERC al Congrés ha fet tres vaticinis sobre futurs pactes entre el PP i Junts: “De moment, no cola que la dreta espanyola pacti alhora amb la ultradreta i la dreta catalana, no cola que Feijóo pacti amb Puigdemont per fer-lo fora a vostè per pactar amb Puigdemont i no cola que si alguns pacten amb el PSOE, som uns traïdors, però si alguns pacten amb el PP, són uns estadistes”. “Però algun dia colarà”, ha reblat Rufià al final de cada pronòstic.

 

A més, el líder republicà a Madrid ha demanat a Sánchez que faci alguna cosa més que “jugar al malmenorisme” i li ha tornat a reclamar mesures concretes de regeneració democràtica. “Més enllà d’enviar cartes a la ciutadania, té el BOE”, li ha recordat, i ha assenyalat diferents direccions: “Votem demà els vocals del CGPJ, vetem de la contractació pública a empreses privades que han col·laborat amb la maquinària del fang i augmentem multes per difamar i mentir”.

En la seva rèplica, Sánchez ha reconegut que, de “persones desesperades” com Feijóo, es “tem qualsevol cosa” i, sobre la moció de censura, ha declinat “aportar molt més a un debat que està acabat”. Això sí, li ha retret Rufián que el suport d’ERC a Josep Rull per presidir el Parlament de Catalunya és “una mica contradictori” amb la “seva voluntat d’entesa amb les forces parlamentàries progressistes” al Congrés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!