"Seré coherent amb la política de normalització a Catalunya, i ja estic dient molt". Així s'ha expressat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en ser preguntat aquest dimecres sobre la seva posició respecte a l'amnistia després que ERC hagi afirmat que el PSOE ja la va acceptar quan va signar l'acord per a la Mesa del Congrés. Sánchez, que es troba a Nova York, on assisteix a l'Assemblea General de l'ONU, ha evitat respondre de forma explícita sobre la qüestió que planteja el líder republicà, Oriol Junqueras, i s'ha limitat a dir que parlarà "amb total transparència" sobre les línies d'un hipotètic nou executiu del PSOE un cop hagi passat la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que es preveu que fracassi, i si el rei Felip VI el designa com a candidat.  

 

 

Sánchez defensa la seva "política de retrobament" a Catalunya

Sánchez ha defensat que el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat "no hauria d'haver derivat mai en una judicialització". Per això, ha defensat que en aquests anys ha "intentat retornar a la política el que mai no hauria d'haver sortit d'aquesta". En aquest sentit, ha defensat que els darrers anys ha pres "decisions arriscades i incompreses", en referència als indults o l'eliminació del delicte de sedició i la modificació de la malversació, però que han portat a una "situació d'estabilització i normalització" a Catalunya.

El president espanyol ha reivindicat que avui "Catalunya està molt millor que el 2017", i ha assegurat que, quan va arribar al poder el 2018, es va trobar una societat "traumatitzada". "Ens van trobar una situació d'esquinçament, una crisi institucional i constitucional com no s'havia vist els darrers 40 anys", ha asseverat, assenyalant que el Parlament se "saltava la Constitució" i que es "va aprovar una DUI". A propòsit sobre la unilateralitat, Sánchez ha assenyalat que, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), només li dona suport entre un 10% i un 12% de la societat catalana, i per això entén que "el 90% vol diàleg, convivència i concòrdia".

Sánchez afirma que el seu objectiu serà un "govern de progrés i convivència"

Sánchez també ha aprofitat per carregar contra Feijóo per no explicar quina és la seva proposta de govern en cas de ser elegit president i tenir “esperant la societat espanyola”. "Passen els dies, passen les setmanes, ja som a prop del mes i el PP continua on va començar, a l'aïllament", ha afirmat. En aquest sentit, ha demanat a la dreta espanyola que "aprengui alguna lliçó del 23-J" i assumeixi els resultats, que no li permeten formar una majoria al Congrés.

Amb tot, el president en funcions ha reconegut que no és el seu "moment" i com un "exercici de respecte constitucional", esperarà que Feijóo intenti convertir-se en president el pròxim 27 de setembre abans de parlar sobre les negociacions sobre la seva investidura. "El que hagi de dir ho diré en aquell moment", ha afirmat, alhora que ha explicat que, si el rei el proposa com a candidat, el seu objectiu serà un "govern de progrés i convivència" i el mètode, "el diàleg amb els agents socials i els actors territorials en el marc de la Constitució".