Igualtat en nombre de dones i homes al govern espanyol, llistes cremallera, i paritat en les grans empreses, col·legis professionals i jurats de reconeixement públic. Pedro Sánchez ha anunciat aquest dissabte que el Consell de Ministres aprovarà el pròxim dimarts la tramitació de la ‘Llei de Representació Paritària’ de dones i homes en els grans òrgans de decisió. El president del govern espanyol ha fet aquest anunci en un acte del PSOE celebrat a Madrid per reforçar-se de cara al 8-M del bracet del feminisme més clàssic: amb intervencions de José Luis Rodríguez Zapatero i Carmen Calvo.
La nova llei impulsada per l’executiu de PSOE i Podemos es tradueix en obligatorietat de presentar llistes cremallera en totes les eleccions amb alternança total, i que també hi hagi la meitat d’homes i la meitat de dones en els pròxims Consells de Ministres. A més, es pretén que en la direcció de qualsevol empresa cotitzada o entitat d’interès públic amb més de 250 treballadors i 50 milions de volum de negoci anual hi hagi un mínim del 40% de dones. El mateix percentatge s’haurà de complir en els jurats de reconeixements públics o en els col·legis professionals; com els de metges, advocats o periodistes.
L’anunci de Sánchez s’ha produït en un acte del PSOE per enfortir-se davant del 8-M, enmig d’un mal moment del partit, sobretot en clau feminista. Enguany, el 8 de març està marcat per les més de 700 rebaixes de condemnes a agressors sexuals en benefici de la llei del ‘només sí és sí’ i per la guerra que això ha generat amb el seu soci de govern, Podemos. Tots dos difereixen en la manera que s’ha de reformar la llei estrella del Ministeri d’Irene Montero per acabar amb l’alarma social que generen aquestes reduccions de penes. I la cosa no acaba aquí, perquè la trama de corrupció amb el ‘Tito Berni’ —amb festes amb cocaïna i orgies amb prostitutes— fan trontollar el discurs abolicionista de la prostitució que defensa el partit.
No obstant, Sánchez no ha fet cap menció als entrebancs amb la llei del ‘només sí és sí’, que aquest dimarts passarà pel Congrés dels Diputats. La cambra baixa haurà de votar la presa en consideració de la seva reforma; i el PP ja ha reiterat en diverses ocasions que hi donarà llum verda. Podemos, en canvi, ha anunciat que hi votarà en contra. Una de les noves polèmiques dels darrers dies gira al voltant del cas ‘Mediador’ i el ‘Tito Berni’: una trama de corrupció amb cocaïna i prostitutes. La secretària d’Igualtat del partit, Andrea Fernández, s’ha limitat aquest dissabte a assegurar que el PSOE pretén abolir la prostitució.
Els dards que s’han llançat contra el PP aquest dissabte han tingut la intenció d’evidenciar que els populars sempre voten en contra de l’avenç en drets de les dones. Aquests han sigut, sobretot, els deures de José Luis Rodríguez Zapatero. L’expresident del govern espanyol també ha participat en aquest acte, i ha recordat que el PP ja va fer una campanya “cruel i indecent” contra la seva ministra Leire Pajín per haver modificat la llei de l’avortament. “Ara el Tribunal Constitucional ens dona la raó”, ha assenyalat, en referència al fet que s’ha declarat constitucional la llei aprovada per l’executiu socialista de principis de segle i que ara Sánchez ha recuperat.
El feminisme més clàssic ha aparegut a través de l’exvicepresidenta Carmen Calvo, que ha sigut motiu de polèmica en els darrers mesos pels seus posicionaments trànsfobs, per molt que el seu partit hagi aprovat la llei trans. En la seva intervenció s’ha limitat a reivindicar la trajectòria del PSOE en la lluita contra la violència de gènere i en aconseguir, mica en mica, la paritat entre homes i dones.