Pedro Sánchez ha comparegut aquest dimecres al Congrés dels Diputats per informar sobre el contingut de les reunions que en les darreres setmanes ha mantingut amb líders mundials a París, Londres, Kíiv o Brussel·les sobre el nou context geopolític: Estats Units s’ha distanciat d’Ucraïna, Rússia representa una major amenaça per a Europa, i els estats membre de la Unió —de forma pràcticament unànime— advoquen per augmentar la despesa en Defensa i Seguretat al continent. En la seva compareixença, el president del govern espanyol ha anunciat que presentarà abans d’aquest estiu un pla d’inversions tecnològiques i de reindustrialització per assolir una despesa en Defensa i Seguretat del 2% del PIB de l'Estat. El líder socialista ha garantit als seus socis que aquest pla de rearmament no anirà acompanyat de retallades socials, i s'ha mostrat favorable a la creació d'un exèrcit europeu comú.
El pla de reindustrialització i impuls tecnològic inclourà, fonamentalment, “programes de col·laboració publicoprivada” que “mirin l’est i el sud” del continent, ha explicat Sánchez. “Apostarem per la innovació, la creació de noves empreses i l’escalada de les petites i mitjanes empreses”, ha afegit el líder socialista. Aquest pla, ha insistit, "no tocarà ni un cèntim de despesa social i mediambiental". "Aquest creixement no es produirà en detriment del nostre estat del benestar", ha assegurat.
Sánchez ha fet aquest aclariment pels socis que se situen a la seva esquerra, perquè estan en contra del rearmament. Podemos ha arribat a referir-se a Pedro Sánchez com a “senyor de la guerra”, i Sumar fa malabarismes per posicionar-se com un partit d’esquerres i alhora actuar com a membre d’un govern favorable a aquest increment de la despesa en Defensa. I també ho ha fet amb una proposta que pot anar alineada a les demandes de Junts i el PNB, que no veuen els plans de Sánchez amb mals ulls si Catalunya i Euskadi se'n poden beneficiar. Fa dues setmanes, després de reunir-se amb el president espanyol al palau de la Moncloa, aquestes dues formacions advocaven per aprofitar qualsevol estratègia de rearmament per destinar les inversions a la indústria catalana i basca, respectivament.
El president espanyol ha recordat que la Defensa inclou també la ciberseguretat, perquè "l'amenaça híbrida" que impulsa Rússia obliga Europa a "ampliar i modernitzar els sistemes de seguretat". "Espanya contribuirà en aquesta tasca", ha afegit. "Nosaltres ens centrarem a respondre a aquests desafiaments i a desenvolupar el que la nostra indústria sap produir i Europa necessita", ha dit.
Creació d'un exèrcit europeu
Durant la seva compareixença, el president espanyol ha insistit que el seu executiu dona suport a la creació d’un exèrcit europeu, unes “forces armades comunitàries integrades per 27 països però guiats per la mateixa bandera i els mateixos interessos”. “Només així ens convertirem en una vertadera Unió i garantirem una pau duradora a la nostra regió”, ha afegit el líder socialista.
Xoc amb Alberto Núñez Feijóo
S'ha produït aquest dimecres al Congrés un nou xoc entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. El líder del PP ha dit que és necessari incrementar la despesa en Defensa, però ha rebutjat donar suport als plans del govern espanyol amb l'excusa que Sumar està en contra del rearmament. "L'escull", ha dit, és el partit de Yolanda Díaz perquè no es pot obeir la Unió Europea i l'OTAN mentre es té un soci de govern que vol sortir de l'OTAN.
El president espanyol, en la seva resposta, ha recriminat que el PP no exerceixi com a "oposició d'Estat en els assumptes d'Estat", i ha recordat a l'actual líder dels populars que va ser Mariano Rajoy qui, en una cimera de l'OTAN del 2014, es va comprovar a elevar fins al 2% del PIB espanyol la despesa en Defensa.