Pedro Sánchez arrenca el curs polític donant forma a la seva proposta de 'cafè per a tothom' per calmar els crítics al pacte PSC-ERC sobre finançament català. El president del govern espanyol s'ha compromès aquest dimecres a impulsar una reforma del sistema de règim comú de finançament que atorgui "més recursos" a totes les comunitats autònomes. Amb Salvador Illa ja investit president de la Generalitat, el màxim líder socialista ha anunciat que es "duplicaran" els recursos del Fons de Solidaritat Interterritorial per tal que totes les autonomies gaudeixin d'un sistema "més just" que vagi en línia amb "l'ADN federal" de l'executiu que presideix. 

 

Per a Sánchez, la seva proposta d'un nou sistema de règim comú “és perfectament compatible amb la solidaritat i equitat entre territoris”. Ha asseverat que es reduiran les "diferències territorials" i s'atendran les "singularitats" de totes les comunitats. Així, s'ha compromès a "garantir que totes les autonomies rebran més recursos que quan governava el PP”. De la mateixa manera, el president del govern espanyol ha assegurat que "exigirà" la "corresponsabilitat fiscal dels governs autonòmics".

A les darreres setmanes, el govern espanyol ha insistit que en cap cas ha pactat amb Esquerra Republicana un concert econòmic com el que tenen els bascos i els navarresos. Mentrestant, ERC, com si el nom fes la cosa, ha amenaçat de retirar el suport parlamentari que atorga a Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats si no reconeix que ha signat un concert econòmic. L’executiu espanyol no afluixa la corda, però alhora es nega a fer una interpretació pròpia del document signat conjuntament amb els republicans. Insisteixen que allò pactat és, senzillament, el negre sobre blanc. El govern espanyol s’ha obstinat a destacar que la “singularitat” ja apareix en la vocació d’autogovern d’altres autonomies, a banda de la catalana, així com la “solidaritat” pactada amb els republicans per part de Catalunya amb la resta de territoris de l’estat espanyol. 

Sánchez dispara contra Ayuso i les autonomies del PP

A l'argumentari que Pedro Sánchez ha fet servir per justificar el seu anunci de reforma del sistema de finançament, el líder socialista ha contraposat la seva gestió autonòmica a la que fa el PP. El president espanyol ha asseverat que "de cada deu euros lliurats pel govern espanyol a la Comunitat de Madrid per millorar la vida dels madrilenys, tres s'han lliurat en forma de regal fiscal als més rics". Sánchez ha denunciat que l'administració d'Isabel Díaz Ayuso "ha reduït la despesa en educació pública" i que "només en l'últim any ha derivat 1.000 milions d'euros a la sanitat privada". "A València s'han retallat un 20% les places públiques de les residències de la gent gran i la Junta d'Andalusia ha suprimit 2.000 classes d'educació pública, mentre que ha augmentat la despesa en escoles concertades", ha afegit. 

Presentació d'un nou sostre de despesa

Paral·lelament, el president espanyol ha anunciat que a la pròxima reunió del Consell de Ministres —dimarts 10 de setembre— el seu executiu presentarà la seva nova proposta de sostre de despesa perquè sigui aprovada al Congrés dels Diputats. Es tracta d'un pas indispensable per part de la Moncloa per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat del 2025, després que el juliol passat Junts per Catalunya decidís tombar en aquesta cambra la senda de dèficit. A la mateixa llista de coses, el líder socialista també s'ha compromès a "avançar cap a una fiscalitat més progressiva que gravi més a qui més té".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!