La vicepresidenta primera del govern espanyol i secretaria d'Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, ha estat "apartada" de les negociacions de la Llei Trans entre l'Executiu i el Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero. Així ho avança en exclusiu El Español, que assegura que el president, Pedro Sánchez, ha acceptat finalment apostar per l'autodeterminació de gènere, un mecanisme que Calvo ha qüestionat diverses vegades malgrat estar avalat pels òrgans de drets humans. Segons les fonts, Sánchez ha encarregat al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que reprengui les negociacions de la llei amb Montero perquè arribi al Consell de Ministres.
Paral·lelament, El Español especula que aquesta decisió ha estat presa per tal d'evitar un nou incendi en el govern de coalició, a més de poder compartir el focus d'atenció positiva amb els seus socis de Podemos.
El PSOE fa marxa enrere
Després que la polèmica abstenció del PSOE a la presa en consideració de la Llei Trans ara fa unes setmanes evités el debat de la llei, gran part del col·lectiu ha denunciat com els socialistes es mostren com uns abanderats dels drets LGTB, sobretot durant aquest mes de l'Orgull, malgrat que les seves accions no ho reflecteixin. Els socialistes van arribar a proposar fa escassos dies que el Dia de l’Orgull LGTB a Madrid sigui declarat d’Interès Turístic Nacional.
Ara, les organitzacions LGTB celebren el suposat desencallament de les negociacions entre els membres de la coalició de govern, i l'aposta per l'autodeterminació de gènere.
El bloqueig de Carmen Calvo
La tensió entre l'Executiu i el Ministeri d'Igualtat és evident d'ençà que les competències en aquestes polítiques van passar de la vicepresidenta Calvo a la ministra Montero, d'acord amb el pacte de coalició PSOE-Podemos. Arran d'això, Montero ha acusat el govern espanyol de "bloquejar" la Llei Trans proposada pel seu Ministeri. De fet, l'esborrany presentat com a proposició de llei per part de les activistes trans era gairebé el mateix que l'elaborat per l'equip de Montero durant mesos de treball.
Malgrat això, el PSOE es va abstenir en la votació al congrés, impossibilitant el debat de la llei. A això se suma el malestar per part del corrent de feministes trans-excloents (TERF en anglès) dins el partit socialista, que fins i tot els va portar a emetre un comunicat on rebutgen el que ells qualifiquen d'"ideologia queer", i acusen les activistes de "negar l'existència del sexe biològic".
Després d'aquests esdeveniments, el PSOE ha rebut una forta crítica per part del col·lectiu LGTB, que inclou una campanya de la Plataforma Trans per prohibir la participació del partit a les celebracions de l'Orgull d'enguany.
Calvo, apartada?
Segons El Español, la Moncloa ha volgut deixar clar que "no és cert que el president del govern espanyol hagi apartat la vicepresidenta primera de la llei". Així i tot, la nova informació demostra que PSOE i Podemos han pogut avançar cap a la següent fase de negociació de la Llei Trans malgrat les reticències del sector trans-excloent dins el partit socialista. És a dir, Sánchez aposta per l'autodeterminació de gènere, el mecanisme proposat pel ministeri de Montero, ignorant les crítiques de Calvo.
Més concretament, els socialistes esperen que les negociacions entre els ministeris d'Igualtat i Justícia tranquil·litzi les veus que critiquen l'autodeterminació de gènere, entre elles Carmen Calvo, i doti la Llei Trans de "seguretat jurídica".