"Diem no a la gran coalició del PP i el PSOE i, en cas que Mariano Rajoy fracassi i no formi govern, direm sí a una gran coalició d'un govern amb forces progressistes". Aquesta ha estat la reflexió que el líder socialista, Pedro Sánchez, ha extret de la reunió amb el primer ministre portuguès, António Costa.
Decimos no a la gran coalición con el PP y diremos sí a una gran coalición de un gobierno con fuerzas progresistas https://t.co/3bADyfcczq
— PSOE (@PSOE) 7 gener, 2016
En aquest govern hi inclouria forces d'esquerres i de dretes, però Sánchez no s'ha mullat a l'hora de concretar si pactaria amb els grups independentistes, només s'ha limitat a dir que "no és una qüestió de sigles, sinó de polítiques". Amb aquesta coalició, segons el líder socialista, s'uniria allò que "ha trencat" el PP i que té a veure amb les "desigualtats econòmiques, de gènere o territorials".
Imitar Portugal
La situació a Portugal era semblant a la que viu avui l'Estat espanyol. Després que en les eleccions celebrades a l'octubre del 2015 guanyessin els conservadors, Costa va aconseguir la unió dels partits d'esquerra. Va ser quan, onze dies més tard, el llavors primer ministre portuguès, Passos Coelho, va prendre possessió del càrrec i les esquerres van votar una moció de censura per cessar-lo de la presidència.
Per un 'pacte d'esquerres'
L'excandidat a secretari general del PSOE Antonio Pérez Tapias, que es va disputar les primàries amb Sánchez, va signar ahir una carta oberta amb altres dirigents socialistes per demanar a Sánchez "un pacte d'esquerres", com avança el diari Público. Pérez Tapias també va demanar ahir en un article a El Periódico que "es pacti que Catalunya celebri un referèndum en el marc d'una reforma de l'Estat" i va posar sobre la taula que "el bloqueig que suposa negar-se a un referèndum que, sent consultiu per impulsar amb encert una reforma constitucional, no s'ha d'identificar amb un referèndum d'autodeterminació al final d'un procés en el qual no hi hagi res més enllà que independència sí o no".