El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un reial decret per renovar els membres del Consell d’Administració d’RTVE al Congrés dels Diputats sense que sigui imprescindible arribar a un pacte amb el PP. És a dir, es canvia la majoria necessària a la cambra baixa per tirar endavant la renovació: en comptes de necessitar dos terços de l’hemicicle, ara només caldrà una majoria absoluta. Això permet al PSOE prescindir del PP i desbloquejar aquesta renovació sense haver d'arribar a un acord entre les dues principals forces polítiques de l’estat espanyol.

Malgrat tot, el ministre de Transformació Digital i Funció Pública, Óscar López, ha assegurat que la pròxima cúpula directiva de la televisió i la ràdio pública espanyola “serà la més plural de la història”. Ha assegurat que dins hi haurà algun membre de la simpatia del PP, però no s’ha atrevit a contestar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres si socis del PSOE com Junts, ERC, PNB o Bildu també hi tindran membres, ara que aquesta renovació s’haurà de tirar endavant amb aquestes formacions. 

La fórmula per desbloquejar la renovació d’RTVE

Segons el govern espanyol, el reial decret aprovat en l’habitual reunió de ministres dels dimarts té tres objectius: reforçar el pluralisme de la corporació pública, assegurar l’estabilitat de la institució, i garantir la professionalitat de la cúpula directiva. El ministre, que fins fa unes setmanes era el cap de gabinet de l’oficina de Pedro Sánchez, ha exposat que en els últims quatre anys RTVE ha tingut un administrador únic i tres presidents, una situació que provoca “inestabilitat en la gestió”. “Actualment, sis dels deu membres del Consell d’Administració tenen el seu mandat caducat”, ha remarcat.

Amb la reforma aprovada aquest dimarts, la direcció d’RTVE passarà a tenir quinze membres. D’aquests, onze seran escollits al Congrés dels Diputats. I quatre seran escollits al Senat, la cambra on el PP té majoria absoluta. Óscar López també ha assegurat que la composició dels membres complirà el principi de paritat entre homes i dones. A partir d'ara, si el Congrés no aprova una renovació dels membres directius d'RTVE amb dos terços de la cambra, es produirà una segona votació en què només serà necessària la majoria absoluta. 

Xoc amb Isabel Díaz Ayuso

En aquesta roda de premsa, la portaveu del govern espanyol també ha estat preguntada pel xoc entre Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso, ara que la presidenta de la Comunitat de Madrid s’ha negat a reunir-se el pròxim divendres al palau de la Moncloa amb el president del govern espanyol. A parer de Pilar Alegría, la lideressa madrilenya comet un acte “d’absentisme laboral” quan obeeix “únicament als seus capricis i interessos personals de tacticisme intern dins del seu partit polític”.

En aquest sentit, la també ministra d’Educació ha assegurat que el moviment d’Ayuso és una “plantofada” a Alberto Núñez Feijóo, que a ulls de la Moncloa denota no tenir “lideratge” dins del PP. La portaveu de l’executiu del PSOE i Sumar ha recordat que el líder popular va assegurar que no tenia cap sentit que un líder autonòmic no acudís a la seva cita amb Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!