El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, han oficialitzat aquest dimecres el traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) després d'una reunió institucional que ha durat al voltant d'una hora al Palau de la Generalitat, la primera que es produeix el 2024 i set mesos després de l'anterior trobada oficial entre els dos mandataris, que va ser el 21 de desembre de l'any passat. La signatura del conveni del traspàs, que es negocia des del 2020, l'han escenificat la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. D'aquesta manera, les persones que sol·licitin l'IMV i també demanin la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) de la Generalitat no hauran de fer dos tràmits separats sinó presentar la documentació en una única finestreta que s'espera que s'implanti en nou mesos. L'objectiu és reduir el temps mitjà de resolució de les dues prestacions a 66 dies, el que triga ara mateix la Generalitat per a la Renda Garantida.

El conseller Campuzano, que ha comparegut des del Palau, ha reiterat que es va demanar la competència perquè les qüestions relatives als drets socials i les prestacions són competència de la Generalitat i que "no tenia sentit" que hi hagués un desdoblament amb la Renda Garantida que ja hi havia establida a Catalunya prèviament, amb una mateixa funció: uns ingressos mínims de subsistència a la ciutadania. En aquest sentit, el titular de Drets Socials ha afirmat que calia una simplificació administrativa per evitar "l'infern burocràtic" que hi havia amb les dues prestacions paral·leles. Si bé ha admès que el traspàs serà un repte de gestió per part de la Generalitat, Campuzano ha avançat que ja es comença amb la contractació de personal per portar-ho tot endavant.

de36db5afcd43773eb90903523de0ea3e3b660b8w
Saiz i Campuzano signen el traspàs / EFE

Galícia, País Valencià i Castella i Lleó també negocien el traspàs

Elma Saiz, per la seva part, ha recordat que fa quatre anys es va aprovar l'IMV al Congrés dels Diputats, sense cap vot en contra i amb l'"acceptació de la gran majoria de la societat" i que des de llavors s'ha convertit en un pilar fonamental de l'estat del benestar per donar resposta a les persones en situació de pobresa greu, exclusió social i marginalitat per garantir-los una renda mínima per subsistir. En tot el territori de l'Estat, 625.000 llars el rebent en data de juny del 2024. 61.000 llars pel que fa a Catalunya; quasi 200.000 persones, essent un 45% menors. La titular d'Inclusió i Seguretat Social, que afirma que l'Estat ha destinat 928 milions per prevenir la pobresa en 81.000 llars catalanes, ha assegurat que es treballa per reduir l'"escletxa de cobertura" en l'accés a les prestacions, donat que hi ha altes taxes de persones en situació de mancances greus que no la reben.

La ministra ha recordat que el País Basc i Navarra ja van assumir el 2022 la gestió de l'IMV —tot el recurs en contra del PP davant del Tribunal Constitucional— i que ara ho fa Catalunya; com pot demanar qualsevol comunitat autònoma mentre respecti el "caràcter unitari del règim econòmic de la seguretat social i el principi de solidaritat". A banda, Saiz ha anunciat que Galícia, el País Valencià i Castella i Lleó també han reclamat el traspàs d'aquesta competència i que el govern espanyol ja ha obert diàleg amb aquestes comunitats per gestionar-ho.

Tancar carpetes abans d'un eventual acord d'investidura a Catalunya

La reunió es produeix tot just en el context de les negociacions a Catalunya entre els republicans i els socialistes per l'eventual investidura del líder del PSC, Salvador Illa, com a president. La qüestió central de les converses és la d'un nou model de finançament singular per a Catalunya, fora del règim comú de l'Estat, que reclamen des d'ERC; i sobre el qual els socialistes han expressat reticències. Els republicans volen tancar un preacord abans que acabi el mes de juliol, tal com va explicar la secretària general, Marta Rovira, la setmana passada. Després, la militància d'Esquerra haurà de validar l'acord. 

Des de fa dies, els republicans reclamen al PSOE que per tancar un pacte per a la investidura primer cal abordar els acords pendents als quals van arribar perquè Sánchez reedités el càrrec a la Moncloa: el traspàs de Rodalies o la gestió de l'IMV. La setmana passada, el departament de Territori i el ministeri de Transports van fer públic que preveuen iniciar el gener del 2025 el procés per al traspàs de la infraestructura de la línia de Rodalies R1 i van anunciar un "principi d'acord" per reforçar el finançament de Rodalies amb 1.057,9 milions d'euros.

Preguntada per si el traspàs ha estat una moneda de canvi per accelerar l'eventual suport a una investidura d'Illa, Saiz ha esquivat la qüestió al·legant que el traspàs es treballa des de fa anys i que altres comunitats que també s'ha fet amb altres comunitats. Sobre la investidura d'Illa, la ministra ha afirmat que el govern espanyol treballa sempre des del respecte a la diversitat, la llengua i les institucions i que el govern de Catalunya es decidirà a Catalunya. Per la seva part, Campuzano ha descartat que es barregi una qüestió entre partits i el que s'ha produït aquest dimecres, ha apuntat, que ha estat una reunió entre governs per una qüestió diferent. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!