Dues idees clau: les posicions estan “molt allunyades” i la taula de diàleg ha de treballar “sense pressa però sense pausa”. Són les que ha volgut traslladar Pedro Sánchez després de reunir-se durant gairebé dues hores amb el president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat, abans de reactivar el fòrum de negociació entre l’Estat i la Generalitat. Des de la galeria gòtica, el president del govern espanyol ha tornat a certificar el seu no a les dues principals propostes de la delegació catalana: el referèndum d’autodeterminació i la llei d’amnistia per als represaliats pel procés. La taula de diàleg ha estat marcada per l'absència d'un dels quatre partits: Junts per Catalunya.

En roda de premsa després de la trobada, el president espanyol ja ha volgut advertir, malgrat la cordialitat, que les “posicions estan molt allunyades” i que això requerirà temps. “Estem assolint acords sectorials en múltiples àmbits, però tenim posicions molt diferents en l’àmbit de com resoldre aquesta crisi”, ha constatat el dirigent socialista. “Ni el referèndum ni l’amnistia no són possibles”, ha assegurat, deixant clar que “el president del govern sempre respectarà la legalitat democràtica ni l’ordre constitucional”. Ha anat més enllà i ha advertit que “el que sigui Espanya ho hauran de decidir tots els espanyols, no només una part”.

 

Davant d’això, el president Sánchez ha insistit en la seva “agenda per al retrobament”, que ha lliurat actualitzada amb els avenços al president Aragonès. Aquesta agenda recull fins a 44 demandes dels presidents Mas, Puigdemont i Torra al llarg de l’última dècada, menys la del referèndum. Unes demandes que “no han tingut més resposta que el silenci” fins ara. Aquesta agenda, ha reblat, “amplia l’horitzó”, perquè “no només aborda el futur polític de Catalunya, sinó també àmbits com les infraestructures, el creixement econòmic, l’educació, la sanitat o els serveis socials”.

I, si bé ha constatat la distància de les posicions, Pedro Sánchez també ha explicat que tots dos han coincidit que “la taula és el millor camí per a acostar posicions i trobar solucions”. Dit això, el president espanyol ha afegit que “els problemes de Catalunya no van començar ahir ni es resoldran demà”. I que cal “treballar sense pressa però sense pausa, sense terminis”. Ha insistit en aquesta línia que “cal avançar sense posar dates”. Una idea que contrasta amb els dos anys de marge pactats entre ERC i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès.

“Tenim l’esperança que puguem arribar a una solució pactada”, ha desitjat el president del govern espanyol. “Això serà molt positiu”, ha insistit. Per concloure la seva intervenció, Pedro Sánchez ha recordat que, quan va concedir els indults als presos polítics, va dir que “calia tornar al punt on vam deixar d’escoltar-nos” i que “això és el que estem fent”.

Pel que fa a la metodologia de treball de la taula de diàleg, els dos presidents han acordat deixar-ho en mans de les delegacions, que ho abordaran avui i durant els pròxims dies.

El comunicat de la taula, "sense conflicte"

El comunicat posterior a la taula de diàleg s'ha mogut en termes molt semblants. A la sortida, després de dues hores i mitja, La Moncloa ha difòs una nota. I allà on la Generalitat parla de "resoldre el conflicte polític", el govern espanyol assegura que les dues delegacions "han iniciat els treballs per aconseguir una sortida que permeti recuperar la normalitat a Catalunya després d'anys de desencontres". De fet, durant la trobada, el ministre Félix Bolaños ha lliurat una còpia de l'agenda per al retrobament als consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent. En qualsevol cas, remarquen el to cordial i que han acordat mantenir reunions periòdiques i treballs discrets.

 

L’absència de Junts

Preguntat de forma reiterada per l’absència d’un dels quatre partits integrants de la taula, Junts per Catalunya, el president espanyol ha evitat polemitzar amb la formació de Carles Puigdemont. S’ha limitat a dir que “el govern espanyol respecta profundament les decisions del Govern de la Generalitat”, que és qui ha de definir la composició de la seva delegació. “L’important és que ens posem a treballar”, ha volgut treure-hi ferro.

Ampliació del Prat

Sánchez també ha estat preguntat pel projecte, suspès unilateralment, d’ampliació de l’aeroport del Prat. Tampoc en aquesta qüestió no s’ha mogut les posicions. S’ha abordat durant la reunió. En paraules de Sánchez, “per a constatar que ara mateix, a parer del govern d’Espanya, no existeix una posició madura per part del Govern de la Generalitat”. Ha recordat que queda aparcada “perquè no existeix aquest consens institucional” necessari per a tirar-la endavant.

Cita d’Espriu

El president del govern espanyol ha començat i acabat la seva compareixença “expressant l’estima i respecte que tenim cap a la societat catalana”. Durant l’exposició inicial, també ha volgut citar Pell de brau de Salvador Espriu: “Fes que siguin segurs els ponts del diàleg i mira de comprendre i estimar les raons i les parles diverses dels teus fills”.