Les eleccions primàries en el si del PSOE encaren la recta final. Diumenge vinent, 21 de maig, tots els militants socialistes estan citats a les urnes per escollir el nou secretari general entre els candidats Pedro Sánchez, Susana Díaz i Patxi López. La cursa, però, està absolutament polaritzada entre els partidaris del defenestrat líder de Ferraz i la presidenta d’Andalusia, que parteix com a favorita. La paraula la tenen els militants, però si també participessin en aquest procés els votants socialistes de tot el país, qui guanyaria? En aquest hipotètic escenari, Sánchez arrasaria i reconquistaria la cadira del secretariat general.

Segons la darrera enquesta de Sigma Dos publicada pel diari El Mundo, el candidat madrileny s’enduria més de la meitat dels suports (52%) de tots aquells que declaren ser votants del PSOE. Susana Díaz, per la seva banda, amb prou feines arribaria a la meitat de vots que Sánchez, amb un 27,1%. En darrera posició, Patxi López amb el 14,4%. Amb aquests resultats, si Díaz i López decidissin sumar els vots i anar de bracet per desbancar Sánchez -escenari que s’ha plantejat en repetides ocasions al llarg de la campanya-, tampoc tindrien prou per endur-se la victòria.

Aquesta enquesta es va realitzar entre el 8 i el 10 de maig, just després de fer-se públiques les xifres definitives d’avals recollits per cada candidat. En termes de valoració, Sánchez també surt victoriós. Els votants socialistes el valoren amb un 6,71 sobre 10, per davant de Susana Díaz, que aprova amb un 5,64. Una dècima per darrere, en tercera posició, hi trobem López amb un 5,54.

El PP, tocat però no enfonsat per l’Operació Lezo

El Partit Popular tornaria a guanyar les eleccions, però ho faria amb menys contundència. Segons detalla la mateixa enquesta, els casos de corrupció que planen sobre els populars li passarien factura en dos punts des de les eleccions del 26 de juny. Llavors, el partit liderat per Mariano Rajoy va acumular el 33% dels sufragis. Si avui es tornessin a repetir els comicis, l’estudi assenyala que es quedaria en el 31,1%.

Els principals beneficiaris d’aquesta fuita de vots serien el PSOE i Ciudadanos. El primer, pujaria del 22,7% al 23,5%, i Albert Rivera i companyia retallarien distàncies -poques- amb Unidos Podemos (26-J, 13,1%; avui, 14,3%).

El paper de l’independentisme

Sigma DOS posa sobre la taula una pèrdua de votants considerable per part dels partits independentistes, concentrada bàsicament en el PDeCAT. Els demòcrates perdrien la meitat dels seus sufragis, passant d’un dos per cent a tan sols un. ERC, per la seva banda, mantindria intactes els seus suports.