Pedro Sánchez va autoritzar la reunió privada de José Luis Ábalos amb Delcy Rodríguez, segons la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Així ho revela un informe conegut aquest dijous sobre l'exministre, que recull una "captura de pantalla" d'un missatge en el qual informava el president del govern espanyol que la vicepresidenta veneçolana es volia reunir amb ell "discretament". D'acord amb aquest relat, Sánchez no va posar "objeccions" a la trobada d'Ábalos amb Rodríguez.

"I per acabar de molestar-te, la vicepresidenta de Veneçuela ve en privat dilluns i vol veure'm discretament com a continuació de la trobada que vaig tenir amb el ministre de comunicació (que és el seu germà). La gestió que vam acordar a favor de les empreses espanyoles ha permès que Duro Felguera hagi cobrat un important deute". Aquest és el missatge enviat per l'exministre al president, que respon: "". "D'aquesta forma, Ábalos informa el president de la realització de la visita referida, fent valdre que s'estaria aconseguint el cobrament de deutes d'empreses espanyoles a Veneçuela", resumeix la Guàrdia Civil.

Pedro Sánchez, sense "objeccions"

L'UCO explica que Ábalos va remetre la captura de pantalla a qui aleshores era el seu assessor, Koldo García. En la conversa que tots dos van mantenir el 16 de gener del 2020, Koldo respon: "Com t'estimo". Per la seva banda, Ábalos diu: "Ja veus que no m'ha dit res, però almenys no posa objeccions".  "D'aquesta manera, s'aprecia com mitjançant Ábalos, aquest va obtenir el beneplàcit del president del govern espanyol per a la visita de Delcy", interpreta l'informe —que la Guàrdia Civil ha enviat al jutge que instrueix el cas Koldo a l'Audiència Nacional, en la qual demana que s'investigui l'exministre pel seu "paper rellevant" en la trama.

L'informe també indica que, un cop "fallida" la visita de Rodríguez, s'han localitzat missatges seus amb Víctor de Aldama (presumpte aconseguidor de la trama i mediador de Globalia amb les autoritats veneçolanes, que el jutge ha enviat aquest dijous a presó per un presumpte frau d'hidrocarburs). En aquests missatges,  ella li pregunta com es trobava Ábalos i ell deixava constància del "malestar" del president del govern espanyol per aquest afer. La qüestió és que els investigadors situen De Aldama com a "interlocutor entre Espanya i Veneçuela" i diuen que els seus contactes eren Ábalos (el "cap") i Rodríguez, mentre que ell era el "canal de transmissió" entre tots dos.

Víctor de Aldama va orquestrar la visita

D'acord amb la tesi policial, va ser De Aldama qui va orquestrar la visita de Rodríguez el 20 de gener del 2020 i la va definir com "un viatge d'interès" per al Ministeri, tot i que ell tenia "interessos particulars" en ella. L'informe adjunta el text d'una suposada carta d'Ábalos a Rodríguez en la qual la invitava a "conversar sobre les possibilitats que els nostres dos països tindran un cop envestit (sic) el president Sánchez". Segons els investigadors, la carta la va escriure l'aconseguidor el desembre del 2019 amb el seu ordinador i la va remetre a Koldo poc després d'acabar-la.

La missiva reflectia interès a parlar de "les possibilitats que té ara mateix Veneçuela per sortir de les sancions, de l'intercanvi de productes espanyols, així com col·laborar en ser partícips de fer unes eleccions democràtiques a Veneçuela". Els agents també expliquen que De Aldama va configurar una agenda per a Rodríguez, que va assumir com a "pròpia" i que incloïa una "reunió en despatx cap", una altra amb l'empresa Duro Felguera i una altra amb empresaris, un dels quals va participar en la compra d'un xalet a Cadis que hauria gaudit l'exministre.

Missatges entre De Aldama i Rodríguez

Per "deixar constància que De Aldama tenia prou capacitat per impulsar aquesta visita", la Guàrdia Civil esmenta una conversa del 19 de gener del 2020 en la qual ell i la vicepresidenta veneçolana debatien sobre la "motivació oficial" de la trobada.  Ella li donava dues opcions: "1. Vaig venir a Fitur. 2. El govern espanyol vol explorar mecanismes per donar ales a una negociació". L'aconseguidor va consultar Koldo i després li va dir: "Si Fitur i un viatge privat mèdic (sic)". En l'informe també hi ha altres converses entre De Aldama i Rodríguez sobre "afers de gran sensibilitat" com la "compravenda d'or veneçolà" i esmenta que en l'ordinador de l'empresari hi havia un contracte de compravenda del desembre del 2019 en el qual el Fons de Desenvolupament Nacional de Veneçuela ofereix 104 barres d'or a Bancasa per 68,4 milions de dòlars.

De la mateixa manera, hi ha missatges sobre un pla de vol de Moscou a Caracas el primer de gener del 2020. Dies abans, el 29 de desembre, De Aldama va enviar un missatge a Rodríguez: "No te dije es lo amarillo ya está todo listo y el jueves sale para ya los 350 (sic)". L'informe també explica que Air Europa tenia suposadament un cobrament pendent de 200 milions de dòlars amb Veneçuela des del 2012 i 2013, així com esmenta un document enviat el 2018 en el qual el govern veneçolà reconeixia De Aldama com a "representant de Globalia". Això fa deduir a la Guàrdia Civil la "posició privilegiada" de De Aldama en el Ministeri de Transports, àmbit de competència de Globalia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!